I september 2023 planeras spaden sättas i marken för Tekniska verkens nya sorteringsanläggning vid Gärstadverket.
Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa hela artikeln?
- Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
- E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
- Mycket mer ...
Det kommunala energibolaget vill öka materialåtervinningen och satsar därför på en automatiserad sorteringsanläggning. Denna kan sortera ut plast, magnetisk metall, omagnetisk metall, organiskt material och papper samt kartong från avfallet som Tekniska verken tar emot.
– Förutsatt att bygglov beviljas och att Länsstyrelsen fattar beslut om miljötillstånd är planen att påbörja markarbetena i början av september i år, säger Christer Kjellberg, huvudansvarig projektledare på Tekniska verken.
Anläggningen väntas stå klar under våren 2025 och bli en ny arbetsplats för mellan 15 och 20 personer. Totalt kommer cirka 200 000 ton avfall sorteras ut per år och anläggningen är dimensionerad så att den kan ta emot 40 ton avfall per timme.
Leverantörer klara för projektet
Den lokala entreprenören Miljöbyggarna kommer ansvara för mark- och byggnadsarbeten.
Totalt kommer anläggningen ha en yta på 8 000 kvadratmeter och en höjd på 18 meter. Entreprenören ska också anpassa en närliggande byggnad för lager och utlastning. Totalt betalar Tekniska verken 130 miljoner kronor för detta.
Sorteringsutrustningen kommer levereras under hösten 2024 av det holländska bolaget Banzo, som tidigare arbetat med liknande anläggningar i Europa. Prislappen för utrustning och montage är cirka 300 miljoner kronor.
Att elda fossilt ger högre utsläppskostnader. Vill ni sortera ut fossilt avfall innan förbränning för att också minska utsläppskostnaderna?
– Genom att sortera ut plast från avfallet minskar CO2-utsläppen i skorstenen och vi minskar utsläppen samtidigt som kostnaden för utsläppsrätter minskar. Genom att bygga anläggningen minskar vi skorstensutsläppen och vi ger olika fraktioner chansen att åter bli nya produkter istället för att eldas upp, säger Christer Kjellberg.
Vad händer med det utsorterade fraktionerna – säljer ni dessa?
– Att bygga en sorteringsanläggning är i nuläget inget vi gör för att tjäna stora pengar, det är något vi gör för att minska miljöbelastningen. Vi har en strategi för avsättningen av de olika materialen som ska sorteras ut. Vi arbetar med avsättningsfrågan parallellt med att anläggningen byggs, berättar Christer Kjellberg.