Alla ämnen
Biobränsle

Sinclairholms gods först med ny lösning för småskalig el- och värmeproduktion med biobränsle

Sinclairholms gods först med ny lösning för småskalig el- och värmeproduktion med biobränsle
Illustration över biokraftvärmeverket som ger 100 kW effekt.

Med skenande priser på bränsle och el är det kanske en dröm för många att kunna producera sin egen el och värme, särskilt i elområde tre och fyra, som har högst elpris i Sverige. OP Erjo erbjuder nu en ny innovativ produkt, från tyska Lipro Energy, för el- och värmeproduktion med biobränsle.

Ett fel inträffade

Du är inloggad som prenumerant på Bioenergitidningen, men nånting är fel.

På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till och mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.
Bioenergitidningen premium

Vill du läsa hela artikeln?

Endast inloggade betalande prenumeranter kan läsa allt innehåll på bioenergitidningen.se
Som prenumerant får du:
  • Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
  • E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
  • Mycket mer ...

I den moderna gengasanläggning omvandlas träflis till en brännbar syntesgas genom en termokemisk reaktion via en förgasningsprocess i flera steg. Syntesgasen omvandlas i sin tur till värme och rörelseenergi i en förbränningsmotor.

Värmen, med cirka 90 graders temperatur, som bildas kan till exempel användas för uppvärmning av fastigheter eller torkning av biomassa, och rörelseenergin i motorn omvandlas till el i en generator kopplad till svänghjulet.

OP gruppen som är mest känd för att arbeta med maskiner för återvinning och materialhantering, kan nu via dotterbolaget OP Erjo, erbjuda en kompakt anläggning med mycket låg klimat- och miljöpåverkan.

Fakta

Lipro Energy biokraftvärmeverk

Bränsle: Torkad flis
Förgasare: Medströmsförgasning
Motor: Sisu (ombyggd dieselmotor med direktkopplad generator)
Värmeeffekt: 90 kW
Eleffekt: 50 kW
Frekvens: 50 Hz
Spänning: 400 V
Ström: 125 A

Integrerad process

Alla processteg är integrerade i en och samma enhet som styrs med automatik. Bränslet kan vara träflis, restprodukter från sågverk eller obehandlat rent returträ.

Johan Henricson är vd på OP Erjo i Markaryd.

– Med nuvarande energipriser ser vi ett kraftigt ökat intresse för att kunna producera egen el och värme lokalt, säger Johan Henricson, vd på OP Erjo i Markaryd.

50 kW el per enhet

Den första kunden finns i Skåne och bedriver lantbruksverksamhet med ett eget sågverk.

– Vi har i dagarna sålt en anläggning till Sinclairsholms gods i Skåne. Detta biokraftvärmeverk som ska starta i höst består av två sammankopplade enheter och ger 100 kW el och 180 kW värme. Anläggningen är utrustad med en modul för torkning av flis som sedan blir bränsle. Vi vill tacka Sinclairholms gods för förtroendet och för att de satsar på en ny spännande anläggning för förnybar energi från OP Erjo, säger Johan Henricsson.

Realistisk återbetalningstid

– Vi kommer att använda värmen till våra byggnader och spannmålstorkning. När värmen inte räcker kan vi spetsa med vår befintliga flispanna på 330 kW. Elen ska vi att använda för eget behov och överskottet ska säljas på nätet. Vi ska också undersöka möjligheten att installera batterier för att lagra el de timmar som priset är lågt och sälja när det är högt, förklarar, Johannes Barnekow, delägare i Sinclairholms gods.

Johannes Barnekow, delägare i Sinclairholms gods i nordöstra Skåne.

Han förklarar också att nätägaren erbjuder en extra ersättning till den som levererar effekt till nätet, utöver den ersättning som energibolaget betalar för elenergi.

– Återbetalningstiden på investeringen kan bli sex och ett halvt år i det mest optimistiska kalkylexemplet och tio år i det realistiska fallet eller 14 år i det pessimistiska scenariot, förklarar Johannes Barnekow. Drifttiden beräknas bli 8 000 timmer vilket ska ge 800 000 kWh el per år.

Egen el

Lipro Energys enhet passar för egen produktion av el och värme vid till exempel större lantbruk, sport- och spaanläggningar, hotell- och restaurangföretag, flerfamiljshus, och mindre lokala fjärrvärmesystem.

Pelletsfabriker som behöver el samt värme för torkning av råvara är också en verksamhet som där en Liproenhet kan passa.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy