Nu har växtkraften satt igång för fullt i de svenska skogarna. Granarna och tallarna, som utgör 80 procent av alla Sveriges träd, skjuter nya skott. Björkarna, som är ytterligare 13 procent av alla träd i de svenska skogarna, grönskar.
Fotosyntesen går på högvarv i alla gröna blad och barr och bildar socker som bygger upp kolhydrater som ger det vi kallar biomassa. En stor del lagras så småningom i kvistar, grenar, stammar och rötter som ved.
Den svenska skogen binder på det här sättet in 160 miljoner ton koldioxid varje år. I energitermer handlar det om någonstans mellan 450 och 470 TWh. För att vara exakt var det 436 TWh 2015, enligt en beräkning som vi gjorde 2019 i samband med en IRENA-rapport om bioenergi från boreal skog.
Men eftersom tillväxten i de svenska skogarna ökar med någon procent varje år bör vi nu ligga på minst 450 TWh energiproduktion i de svenska skogsträden. Den här årliga tillväxten är klart större än hela den svenska energianvändningen, som förra året var 370 TWh.
Rapport av Peter Holmgren
Varför är det så svårt att få förståelse för värdet av den stora solfångaren den svenska skogen, och den klimatnytta skogen ger genom att brukas? Fakta talar ju ett tydligt språk.
Bra fakta hittar man i en aktuell rapport som Peter Holmgren gjort för Skogsindustrierna. Den är på engelska och heter The climate impact by the Swedish forest-based sector.
Rapporten är en uppdatering av en rapport som Peter Holmgren gjorde 2019. Den rapporten visade klimatnyttan 2017. Nu har Holmgren tagit fram tidsserier för hela perioden 1990 – 2020.
Kyotoprotokollet
Det är samma tidsperiod som Sverige rapporterat om utsläppen av växthusgaser under Kyotoprotokollet, till FN:s klimatkonvention och till EU. Vi har sedan tidigare siffror på utsläppen av växthusgaser och upptagen av koldioxid i skog och mark (LULUCF-rapporteringen).
Nu kompletterar Peter Holmgren den bilden med siffror på den totala växthusgasbalansen från skogssektorn, alltifrån nettotillväxten i skogen till substitutionsnyttor när skogsprodukter och bioenergi ersätter fossila material och bränslen…
Läs hela blogginlägget här.