Annons Annons
Annons Annons

Markfuktighetskartor minskar körskador i skogen

Forskarna har kartlagt körskador på 446 hektar avverkning. Resultaten tyder på att de allvarligaste körskadorna minskar med hjälp av markfuktighetskartorna. Det skriver Skogforsk i ett pressmeddelande.

I en tidigare undersökning från 2013 var antalet allvarliga skador 0,77 st/ha. I denna undersökning hittades endast 0,15 allvarliga skador per hektar

– De allvarligaste skadorna uppstår i fuktiga områden som markfuktighetskartorna numera pekar ut så att de kan undvikas eller skyddas med ris, säger Gustav Friberg, forskare på Skogforsk som har lett studien. Men samtidigt uppstod de flesta allvarliga skador just på körvägar som skyddats av ris, så det finns fortfarande en potential i att lära sig var man med ris faktiskt kan öka bärigheten tillräckligt mycket. 

Sammanfattningsvis tycker han att skogsbruket nu har effektiva verktyg för att förhindra körskador, men det gäller att finslipa användningen för att nå hela vägen.

– Vi måste fortsätta fokusera på den här frågan, säger Gustav Friberg. Det krävs för att introduktionen av de nya arbetssätten och kartunderlagen ska bli lyckad.

Vi använder oss av cookies. Läs mer