Annons Annons
Annons Annons

Ny stubbklipp för effektiv skörd av stubbar

Hela 20 procent av trädets energi sitter i stubben. AMAS Svenska presenterar nu en helt ny stubbklipp för effektiv skörd och brytning av stubbar.

– Det är dumt att lämna så mycket som 20 procent av ett träds energi kvar efter avverkning, bioenergi som kan utvinnas och är bättre ur klimatsynpunkt än fossila bränslen, säger Magnus Uppsten på AMAS Svenska som sålt det första exemplaret av en ny stubbklipp från VTN till Träd och stubbhantering i Väst.

Stubbbrytare

Verktyget är lämpligt att använda både direkt på avverkad mark eller på återvinningen.

Flexibelt verktyg

VTNs nya verktyg både skördar, bryter och klipper stubbarna. Verktyget är lämpligt att använda både direkt på avverkad mark eller på återvinningen. Den smart utformade käften gör det enkelt att få med hela stubben upp och därefter bearbeta ner den till lämplig storlek, kvar lämnas en fin yta som ger god återväxt. Det kan tyckas se brutalt ut att använda en stubbklipp men faktum är att den gör mindre ingrepp på naturen än traditionell markberedning.

– Man har länge sneglat på potentialen att ta vara på stubbarnas energi, många försök har gjorts med varierad framgång sedan 1970-talet, vi är glada att VTN har utvecklat ett koncept som är effektivt och skonsamt, det är ett välkommet verktyg som stärker oss som leverantör av återvinningsverktyg, säger Ulf Dolfei, vd på AMAS Svenska.

VTNs nya stubbklipp går under modellbeteckningen SC och säljs av AMAS Svenska i Enköping. Klippen finns i två modeller SC12 och SC21 , de passar bärarmaskiner från 15 till 35 ton.

Fördelar med att skörda stubbar:

• Det ger intäkter till markägaren

• Föryngringen blir enklare och billigare

• Positivt för klimatet, energin från stubbar kan ersätta fossila bränslen

• Minskar risken för spridning av rotröta

Vi använder oss av cookies. Läs mer