Alla ämnen
Bioenergi i industrin

Skräddarsydda pannlösningar blir lönsam affär

Skräddarsydda pannlösningar blir lönsam affär
Jens Bergfors, vd för Höganäs Borgestad Energi & Ugnsteknik. Foto: HBEU

Höganäs Borgestad Energi & Ugnsteknik i Gävle satsar på skräddarsydda helhetslösningar för kunder som vill gå över till mer hållbar värme och energi i sin verksamhet. Företaget är ny medlem i Svebio.

Ett fel inträffade

Du är inloggad som prenumerant på Bioenergitidningen, men nånting är fel.

På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till och mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.
Bioenergitidningen premium

Vill du läsa hela artikeln?

Endast inloggade betalande prenumeranter kan läsa allt innehåll på bioenergitidningen.se
Som prenumerant får du:
  • Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
  • E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
  • Mycket mer ...

Bolaget ingår i Höganäs Borgestad-koncernen och utför mekaniska installationer, reparationer och service av förbränningspannor.

Grundbolagen i koncernen är mycket gamla och startades redan under mitten av 1800-talet. Då bröt man bland annat lera och brände tegel i skånska Bjuv. Sedan 30 år tillbaka har man inom koncernen erfarenhet av nyinstallationer och reparationer av pannor.

Jens Bergfors, vd för Höganäs Borgestad Energi & Ugnsteknik. Foto: HBEU

– Höganäs Borgestad Energi & Ugnsteknik kommer ursprungligen från MekTec i Gävle. Under 2018 slog man samman ett tiotal bolag som gick in under koncernen Höganäs Borgestad, säger Jens Bergfors, vd för Höganäs Borgestad Energi & Ugnsteknik.

Flera ben att stå på

Hos HBEU jobbar bland andra montörer, projektledare, konstruktörer och en processpecialist.

– Vi har en heltäckande portfölj vad gäller pannservice. Vi gör utredningar inom exempelvis förbränningsugnar och rökgasfilter, där vi tar fram simuleringar och konstruktionsritningar. Vi bygger stålkonstruktioner och vårt systerbolag Macon utför eldfasta installationer, berättar Jens Bergfors och lyfter fram att just detta är en av bolagets styrkor.

– Att tillhöra en koncern som har flera bolag med olika kompetenser gör att vi kan ta fram innovativa lösningar tillsammans.

Kunder över hela Sverige

Kontoret är beläget i Gävle och bolaget har cirka 25 anställda, men kan under mer hektiska perioder på året vara upp till 70 personer, medräknat timanställda och samarbetspartners.

– När flera av våra kunder har driftstopp samtidigt tar vi in fler personer som kan arbeta med service och reparation av exempelvis pannor. Under dessa perioder arbetar våra ordinarie servicetekniker som arbetsledare, säger Jens Bergfors.

HBEU:s kundband sträcker sig över stora delar av Sverige. Några av kunderna är Gävle Energi, SSAB, Alleima, Stockholm Exergi och Borlänge Energi.

Stabil utveckling

Att HBEU valt att satsa mer på skräddarsydda lösningar har visat sig vara en lönsam affär. Under år 2020 omsatte bolaget 54 miljoner kronor. 2022 var siffran 88,6 miljoner kronor.

– Tidigare utförde vi mest underhåll och service. Nu har vi lagt till utredningar, vilket öppnar upp för fler nyinstallationer, berättar Jens Bergfors och fortsätter:

– Våra kunder verkar också inom olika branscher, vilket gör att om exempelvis pappers- och massabruken en period väljer att skjuta underhållet framför sig, så vet vi att mer arbete kommer framåt i tiden. Vi jobbar också med stål- och fordonsindustrins ugnar.

Vad efterfrågar kunderna mest just nu?

– Rökgasrening, då miljökraven skärps och utsläppsrätterna är med i beräkningen. Därför har installation av olika typer av rökgasfilter ökat. Stålindustrin är ett sådant segment, där en stor miljöomställning håller på att ske.

Ny verkstad i Hagfors

Bolaget håller just nu på att bygga en tillverknings- och hopsättningsenhet i Hagfors. Tidigare köpte man komponenter från andra verkstäder – nu är tanken att mer av tillverkningen ska ske internt.

– Vi saknar en egen tillverkande enhet på den mekaniska sidan för specifika detaljer och reparationer, så har vi väljer att starta en. Vi räknar med att bli mellan tio och tolv anställda. Satsningen kommer ge oss mer kontroll över hela projekt, och genom hjälp av lokala leverantörer kan enheten fungera som en legoverkstad, där våra stora pannor sätts ihop, menar Jens Bergfors.

Varför vill ni vara medlemmar hos Svebio?

– Vi vill hålla oss uppdaterade om vad som händer inom bioenergibranschen, eftersom vi vill möta marknaden på bästa sätt i framtiden. Sedan hoppas vi även knyta nya kontakter och bygga affärer framåt, avslutar Jens Bergfors.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy