Alla ämnen
Biovärme

Solör Bioenergi Fjärrvärme bygger nytt i Strömsnäsbruk

Solör Bioenergi Fjärrvärme investerar mellan 25 och 30 miljoner kronor i en ny fjärrvärmeanläggning som ska ge 4 MW fjärrvärme i Strömsnäsbruk. Huvudleverantör är Jernforsen.

Solör Strömsnäsbruk
Solör Bioenergi Fjärrvärme investerar närmare 30 miljoner kronor i en ny panna på 4 MW i Strömsnäsbruk. Leverantör är Jernforsen. Solör Strömsnäsbruk

Fjärrvärmeanläggningen i Strömsnäsbruk köpte Solör Bioenergi Fjärrvärme av E.ON Värme Sverige under 2014. Fjärrvärmen producerades i två mindre anläggningar, en i södra delen av Strömsnäsbruk, och en i norra delen av samhället. Solör Bioenergi Fjärrvärme ersätter nu båda anläggningarna med en ny anläggning som avses placeras på Luhrpassets industriområde.

Ökade leveranser

– Vi bygger en ny panna på en ny plats samt ett nytt nät till den nya pannan. Den nya platsen ligger lite söder om Strömsnäsbruk längs E4:an. Det nya värmenätet kommer att passera ett antal tänkbara kunder som vi hoppas ska intressera sig för fjärrvärme. Vi beräknar att efterfrågan på värme kan komma att öka till runt 15 GWh per år från dagens cirka 10 GWh, säger Anders Pettersson, vd på Solör Bioenergi Fjärrvärme.

Begränsad kapacitet

De gamla pannorna hade en begränsad kapacitet och hög ålder. Den nya biobränslepannan från Jernforsen kommer ha cirka 5 MW tillförd effekt, vilket ger cirka 4 MW avgiven effekt. Dessutom installeras en oljeeldad reservpanna på 4,5 MW tillförd effekt.
Biobränslet kommer att utgöras av stamvedsflis, briketter samt biprodukter från sågverk i form av sågspån och flis.

Jernforsens leverans omfattar all maskinutrustning från silo till skorsten, inklusive komplett styr- och reglerutrustning. Huvudleveransen sker i september och i december ska anläggningen köras igång.

– Vår personal är bra på att ta hand om pannor. Det gör att de gamla pannorna som stått i Strömsnäsbruk kommer att kunna flyttas och installeras på andra ställen. Vi gör en rockad av pannor för att få bort användningen av oljepannor och klara sommardriften på ett effektivare sätt, förklarar Anders Pettersson.

Fler nya pannor på gång

– Vi har en investeringsbudget på ungefär 85 miljoner per år. Strömsnäsbruk ingår som en del i den budgeten. Vi tittar också på en ny panna i Ryd där vi har för låg kapacitet och även i Charlottenberg. Lite längre fram har Solör Bioenergi Fjärrvärme planer på att undersöka möjligheten att investera i Vadstena.

Investeringsbehov på fler platser

– Andra exempel på investeringar är den som vi har gjort i pannan i Sveg. Vi har även investerat i Mölnlycke, där vi förvärvat ett litet nät som ägdes av Derome. Där fanns en brikettpanna och en oljepanna. Nu håller vi på att bygga ihop det med vårt nät i Mölnlycke. Det är en elva meter lång rörledning, det vill säga en ganska billig investering. I Mölnlycke har vi fullföljt ett beslut som fattades av E.ON om att bygga om pannan för att öka effekten från 7 till 9 MW, säger Anders Pettersson.


Denna text publicerades först i Bioenergi nr 4-2016

Fakta

Investeringar 2014–2016

Detta är exempel på Solör Bioenergi Fjärrvärmes investeringar 2014–2016:

  • Flytt av panna till Vännäsby på ny tomt och retur till Dorotea
  • Utbyggnad av panna i Mölnlycke
  • Förvärv av sågverkspannan i Sveg
  • Förvärv av ny anläggning i Czersk, Polen

  • Förvärv av tomt i Vilhelmina
  • Förvärv av Derome-nätet i Mölnlycke – 2,5 GWh
  • Påbörjat byggnation av ny fjärrvärmecentral på ny tomt i Strömsnäsbruk
  • Flytt av pannor i region Småland – Lammhult/Åseda
  • Ett flertal nya anslutningar i alla regioner

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy