Solör Bioenergi har nu tagit beslut att investera i ett nytt bränslesystem i fjärrvärmeanläggningen i Lammhult. Med ett nytt bränslesystem höjs leveranssäkerheten och behovet av att använda fossil energi i reservpannan minskar. Planen är att allt ska vara igång till nästa vinter.
Anläggningen för grön fjärrvärme på Värensgatan i Lammhult förser idag villor, flerfamiljshus, verksamhets- och industrifastigheter med värme. Biobränslet som används i anläggningen kommer från lokala aktörer och består framför allt av överskott från skogsindustrin så som flis och briketter.
Under ett år produceras 13 GWh värme som skickas ut till 120 kunder, varav Växjö kommun en är av de större. Nu är det alltså dags att uppgradera anläggningen med ett nytt bränslesystem.
Högre leveranssäkerhet
– Med ett nytt bränslesystem kommer vi få en ännu högre leveranssäkerhet, vilket i sin tur minskar användningen av reservpannan. Detta innebär att vi behöver använda ännu mindre fossil energi, något som vi ser som väldigt positivt, säger Nils Svensson, regionchef på Solör Bioenergi Småland.
Projektet med att få ett nytt bränslesystem har precis dragit igång och just nu pågår projektering följt av en bygglovsprocess innan byggnationen kan starta.
– Det vi gör är att vi investerar i nya bränsletransporter och en ny bränsleficka. Det är alltså inte pannan i sig som vi byter ut, utan bränsleförsörjningen fram till pannan. Detta är oftast den svaga punkten i kedjan och något som vi alltså kommer att stärka upp i och med detta, säger Nils.