Häng med på en rundtur på Steglinge gård, som förutom att drivas av innovation och ett tydligt hållbarhetstänk även bedriver sin dagliga verksamhet med hjälp av förnybar biogas.
Sammantaget lämnar 40 000 ton grödor årligen gården och hamnar på tallrikar i restauranger, skolkök och middagsbord. Detta är gården där världsunik innovation går hand i hand med stolta lantbrukartraditioner.
Göran Gibrand, odlingsansvarig och delägare på Steglinge, rättar till kepsen med gårdens logga innan vi kliver in i ett av produktionsrummen. I det kyliga rummet tornar en packningsmaskin upp sig som taktfast lägger en ljudkuliss i rummet när den packar 40 påsar morötter i minuten.
Familjär atmosfär på Steglinge
Under rundturen genom anläggningen och dess olika rum får vi se en bråkdel av de drygt 600 olika produkter som Steglinge AB erbjuder restauranger, skolkök och dagligvaruhandel. Göran stannar ibland upp för att prata eller hälsa på personalen i lokalerna, vilket ger oss exempel på den familjära stämning som råder på företaget. Men stämningen har inte alltid varit så munter, framför allt inte efter förra årets tuffa odlingsår, Göran förklarar:
– 2023 var verkligen året då allt hände; en sen sådd, två årsnederbörder på nio månader och en tidig frost förstörde mycket av skörden. Även om vi aldrig kommer att kunna påverka vädret så blir jag ledsen och besviken när det förstör världens finaste gröda en vecka innan skörd. Den dåliga skörden gjorde bland annat att vi fick dammsuga hela Europa på potatis för att klara vår leverans till skolorna, säger Göran.
Gasen skapar heta potatisar
Vi går vidare in i ett av produktionens varmare rum där Göran ställer sig vid en pall färdigkokta potatisar som nyligen kommit ut från ett ångbad på runt 95 grader. ”Badet” sker i en av Steglinges autoklaver, tryckkokare som liknar små U-båtar till utseendet.
Steglinge har tre till antalet som alla drivs med vattenånga producerad av en gaspanna. Totalt kan de tillsammans koka över fem ton potatis eller rödbetor i timmen.
Göran visar även stolt upp en av Steglinges senaste produkter; förpackningar med förkokta bakpotatisar som även de tillagas med hjälp av de gasuppvärmda autoklaverna. Förutom att de förkokta produkterna kortar tillagningstiden avsevärt påverkar de även matsvinnet positivt:
– Skolor planerar att potatisen ska räcka till alla barn plus lite till. Svinnet blir därför stort om endast 80 procent av barnen kommer. Då är det bättre att alltid koka 90 procent och fylla ut med våra förkokta produkter som kan tillredas snabbt. Även om vi tar mer betalt för att vi förkokt produkten så blir det ju billigare i längden eftersom svinnet minskar. Även hållbarheten på produkten ökar då t.ex. en förkokt rödbeta kan hålla över sex månader. Produkterna vi tillverkar med hjälp av våra gasdrivna autoklaver är alltså bra exempel på hur man kan minska svinnet och öka lönsamheten, förklarar Göran.
Gården anslöt sig till gasnätet 2019 och Göran har bara positiva erfarenheter av anslutningen och kontakten med Weum:
– Det kunde inte varit lättare att ansluta till gasnätet. Kontakten med Weum och anslutningen på ett par hundra meter gjordes på ett smidigt och enkelt sätt och personalen vi träffade var trevliga och kunniga, vilket betyder mycket för oss. Sammantaget har vi varit bortskämda med gasen och dess funktioner, säger Göran nöjt.
Gården som reste sig ur askan – bokstavligt talat
Vi når kontorsdelen av anläggningen och stannar till vid en fotovägg som visar gårdens skiftande utseende genom åren som gått. Gården började som en bolagsgård tillhörande Höganäsbolaget under kolgruvornas glansdagar.
Familjen Gibrand kom in på Steglinge genom Görans pappa Börje som börjande bruka gårdens jord under 60-talet. Idag finns även familjens tredje generation i företaget genom Görans son, Gustav, vd för Steglinge AB.
Under åren har marken man förfogar över växt till mer än 600 hektar bara i Kullabygden. Utöver detta har Steglinge flertalet bönder som odlar för dem. Dessa har sina jordar från Värmland i norr till Gotland i öster med majoriteten av arealen i södra Sverige. Förklaringen till utbredningen har att göra med jordarnas kvalitet, att man vill sprida risken för dåligt väder till olika regioner samt att vissa skadeinsekter inte verkar ha hittat till vissa delar av landet.
Fakta
Fakta om Steglinge AB
Vi träffar: Göran Gibrand, delägare och odlingsansvarig
Personalstyrka: Cirka 140 personer från 17 olika nationaliteter
Specialitet: Totalt över 600 artiklar i sortimentet, däribland potatis, morötter, rödbetor och vitkål
Gasapplikationer: Gaspanna för ångproduktion
Storlek på växtytor: Över 600 hektar från Värmland i norr till Skåne i söder
Bland de mer nytagna fotografierna syns bland annat en bild från 2012. Bilden är tagen en kort tid innan den förödande brand som skulle lägga större delen av gården i ruiner. Att tänka att gården och dess produktion skulle återstarta drygt ett år efter katastrofen är smått ofattbart. Göran om åren efter branden:
– Vi fick verkligen börja på golvet dagen efter branden. Det var inte bara hus och utrustning som brann upp utan även all vår planering och tillstånd. När vi 2013 stod klara med en modern anläggning kunde vi även leverera färdigskalade produkter som marknaden efterfrågade. När vi utökade verksamheten ytterligare 2019 fick vi bland annat igång kokeriet med autoklaverna genom att vi fick in gasen. Idag har vi allt under samma tak, vilket är unikt. Vi kan få in rödbetorna från bonden på morgonen en dag för att sedan ha dem skalade, kokta, förpackade och färdiglevererade till Västerås dagen efter, säger Göran stolt.
Weum – En del av Nordion Energi
Intresserad av en hållbar och leveranssäker energikälla till ditt företag eller villa?
Kontakta Weums kundservice på 0774 – 41 42 00 eller kundservice@nordionenergi.se för mer information om hur du kan ansluta dig till gasnätet.
Världsunik innovation och avfall blir biogas
Under återuppbyggnaden och utökningen av anläggning har Steglinge gjort stora investeringar i unika och innovativa lösningar. Två exempel på detta är deras anläggning för att mogna avokado med hjälp av spillvärme och deras unika vattenreningsanläggning.
– Med hjälp av vårt återvinningssystem tar vi till vara på spillvärmen från vår produktion och värmer 7000 kvadratmeter lokaler samtidigt som varmluften även mognar över 11 miljoner avokados årligen. Gällande vattenreningen är vi helt unika i världen, vad vi vet, och vi får besök från europeiska och amerikanska bönder som gärna vill göra samma sak. Vi återanvänder allt vatten där ungefär 60% används i produktionen och resten går till att vattna våra grödor. Reningen är så effektiv att vi i praktiken får ut dricksvatten på andra sidan. Det som filtreras bort blir dessutom ett näringsrikt slam som vi sprider på åkrarna, förklarar Göran.
Förutom dessa exempel har Steglinge nyligen börjat leverera avfall från produktionen till biogasanläggningen i Jordberga.
– Weum underlättade vår kontakt med Jordberga och numera levererar vi en del av vårt restavfall till dem. Det blir en win-win situation då Jordberga är nöjda med våra leveranser och vi slipper att mellanlagra avfallet hos oss. Samtidigt blir slutprodukten grön biogas och biogödsel som kan spridas på åkrarna och ingå i hållbarhetscirkeln igen, säger Göran nöjt.
Från fotogen till flugfällor
När man ber Göran förklara skillnaderna på dagens lantbruk och det han växt upp med är det tydligt att hållbarhetstänket skiljer sig enormt mycket. Samtidigt slår ett slag för dagens svenska jordbruk:
– Jag kommer ihåg när jag var liten och det var lagligt för bönderna att bespruta morotsfälten med fotogen som dödade allt utom morötterna. När min far skulle bespruta fälten gjorde han det alltid samma datum eftersom han inte visste när eller om morotsflugan kläckts. Idag jobbar vi med speciella klisterfällor i fältet som attraherar olika skadeinsekter. När fällorna fyllts kan vi bestämma oss för att bespruta fälten. Om vindarna är gynnsamma kanske vi inte behöver bespruta alls. I vissa fall har vi lärt oss bekämpa skadeinsekter med aggressiv bevattning istället. Det är mycket erfarenhet och kunskap som legat till grund för utvecklingen och som gjort att svenskodlat är något fint. Vi är långt från fotogenets tid, menar Göran.
Vi lämnar Göran Gibrand på samma ställe som vi träffades, vid hans kontor på Steglinge gård. Även om han numera håller till mest på kontoret och i produktionen så medger han att han dagen innan vårt besök var med och sådde rödbetor på fälten till sent på kvällen.
– Mitt intresse är fortfarande kvar i jorden, det försvinner aldrig, avslutar Göran med ett leende.
Weum – En del av Nordion Energi
Nordion Energi är specialiserade inom energiinfrastruktur. Vi har i dag en stark position i södra och västra Sverige – men vill mer. Vår vision är en utbyggnad av landets gasnät för att med biogas och vätgas – tillsammans med andra energikällor – trygga energiförsörjningen och bidra till klimatomställningen.