I mitten av december meddelade Stora Enso att företaget investerar 16 miljoner euro i en ny pelletsfabrik och en ny panna som ska försörja sågverkets torkar och pelletsfabrikens tork vid Ala Sågverk i Ljusne.
– Bakgrunden till att investeringen i en ny pelletsfabrik sker nu, är att Stora Ensos sågverk i Ljusne genererar spån motsvarande en pelletsproduktion på omkring 95 000 ton per år. Priset på spån har pressats neråt och det ger oss incitament att ta oss högre upp i förädlingskedjan. Pellets är ett fokusområde för Stora Enso och vi kommer att vidareutveckla pelletsaffären, förklarar Tomas Isaksson, marknadschef Pellets på Stora Enso.
Återanvänd utrustning
En stor del av utrustningen till den nya pelletsfabriken vid Ala Sågverk kommer från den pelletsfabrik som Stora Enso drev under tre år vid Kopparfors Sågverk i Norrsundet. Den pelletsfabriken lades ner 2013 efter att sågverket stängde 2011. Fabriken byggdes av Andritz och nu kommer tre pelletspressar, kvarn, silor, transportörer med mera att återanvändas vid den nya pelletsfabriken vid Ala Sågverk. Det blir också nyinvesteringar bland annat i tork, bulkutlastning och säckningsanläggning. Driftstarten är planerad till andra kvartalet 2017. Kapaciteten blir 95 000 ton pellets per år. Pelletsproduktionen beräknas kräva en ökning av personalstyrkan med sju personer.
Stabil pelletsmarknad
– Marknaden i Sverige är bra just nu när det är kallt men vår utmaning är att hitta tillräckligt många lastbilar som kan distribuera. Ett bra orderläge ger brist på transportkapacitet. Generellt ser vi en stabil marknad med växande efterfrågan på pellets från mellanstora användare, medan villasegmentet minskar något. Låga priser på el och olja ger inga incitament att nyinvestera i en energikonvertering för till exempel industrier, även om bränslepriset för pellets är ungefär hälften jämfört med olja, säger Tomas Isaksson.
Finsk pannleverantör
I januari stod det klart att Stora Enso Timber och KPA Unicon tecknat ett avtal om en ny hetvattenpanna till sågverket i Ljusne. En ny panna behövdes för att förbättra energi-effektiviteten, klara ett högre värmebehov och tuffare utsläppskrav. Pannan är en Unicon BioGrate med effekten 15 MWth och den kommer att använda bark och träavfall från Ala Sågverk som bränsle, och kommer i första hand att producera varmvatten till sågverkets torkugnar. Anläggningen beräknas vara i drift i november 2016.
Avtalet omfattar all processutrustning, installationer, driftsättning och utbildning av driftpersonal. Hjärtat i den nya biobränsleeldade pannanläggningen är BioGrates förbränningsteknik, som är speciellt utvecklad för användning av våta biobränslen.
– Detta projekt är ett bra exempel på när processvarmvatten produceras på ett hållbart sätt. Det är viktigt att pannanläggningar vid sågverken kan använda de minst värdefulla biprodukterna, såsom bark och träavfall, som bränsle, säger Teemu Koskela, försäljningsdirektör, KPA Unicon.
Denna text publicerades först i Bioenergi nr 1-2016
Fakta
Stora Ensos pelletsfabriker
Stora Enso har drygt ett tjugotal sågverk varav åtta har pelletstillverkning, Ala Sågverk inräknat. Den totala produktionskapaciteten i Stora Ensos pelletsfabriker, när den nya pelletsfabriken är i drift, blir cirka 4 300 000 ton per år.
Stora Ensos pelletsfabriker är integrerade med sågverk på följande platser: Gruvön, Sverige, Impilahti, Ryssland, Nebolchi, Ryssland, Imavere, Estland, Näpi, Estland, Kitee, Finland, Ždírec, Tjeckien och Ala, Sverige.