Naturvårdsverket har beslutat att stötta 174 nya klimatsmarta åtgärder genom Klimatklivet. Projekten får sammanlagt 342 miljoner kronor, och representerar en bredd som behövs för att Sverige ska nå målen om fossilfria transporter till 2030.
– Det behövs effektivare transporter, miljövänligare fordon och ökad tillgång till förnybara drivmedel inom transportsektorn. Klimatklivet täcker in alla tre områden genom att stötta de mest kostnadseffektiva åtgärderna på lokal nivå, säger Carl Mikael Strauss, enhetschef på Naturvårdsverket.
Flera av de nya klimatinvesteringarna bidrar till effektivare transporter och miljövänligare fordon. Ett projekt i Kumla flyttar godstransporter från väg till järnväg. I Jönköping byggs ett cykelgarage som underlättar för människor att pendla med cykel och tåg istället för bil. Klimatklivet innebär också en kraftfull utökning av laddstationer i hela landet, med hittills 9000 nya laddpunkter för elbil och flera laddare för elbussar.
Hållbara drivmedel viktiga
Det behövs en ökad andel förnybara drivmedel för att transportsektorn ska utvecklas åt rätt håll. Klimatklivet stöttar bland annat totalt 23 nya investeringar i ny eller utbyggd biogasproduktion. Det ger över 500 GWh mer biogas för fordon och ersätter 50 000 kubikmeter diesel med biogas. Satsningen ger också stöd till 30 tankstationer för biogas runt om i hela landet och gör därmed bränslet mer tillgängligt för företag och andra organisationer som vill byta drivmedel.
Bland de nya projekten finns dessutom en investering för att göra flytande bränsle av restprodukter från skogsbruk. I förlängningen ger detta större möjligheter till hållbara drivmedel.
Mer om Klimatklivet och arbetet för den fossilfria transportsektorn:
Pressmeddelande: Strategisk plan för hur transportsektorn ska bli fossilfri