Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Svensk biodrivmedelsproduktion upp 7 procent under 2020

I Sverige har produktionskapaciteten för biodrivmedel ökat med sju procent det senaste året. Produktionskapaciteten för biodrivmedel i Norden ökar stadigt och allt fler anläggningar byggs och planeras de närmaste fem åren. Det visar tidningen Bioenergis karta Biodrivmedel i Norden. 

Jämfört med kartläggningen för ett år sedan har kapaciteten för biodrivmedelsproduktion i Norden ökat från 13,0 TWh till 13,8 TWh. Dessutom finns anläggningar med en kapacitet på 2,8 TWh under byggnad. Därutöver finns planer på utbyggnader och nya anläggningar med en kapacitet på 42,1 TWh biodrivmedel, totalt en kapacitet på 58,7 TWh fram till 2025. Den totala nettoproduktionen uppskattas bli drygt 10 TWh lägre eftersom en del anläggningar producerar råvara som sen slutförädlas av andra aktörer. I Sverige har produktionskapaciteten ökat 7 procent från 6,2 till 6,7 TWh när Sunpine i Piteå tog i drift sin utbyggnad 2020. Mellan 2025 till 2030 finns ytterligare planer för att öka produktionen av biodrivmedel av till exempel Preem.

Den nya fabriken är nu igång efter en lyckad provdrift.
I Sverige har produktionskapaciteten ökat 7 procent från 6,2 till 6,7 TWh när Sunpine i Piteå tog i drift sin utbyggnad. Den nya fabriken är nu igång efter en lyckad provdrift.

Nya fabriker för biogasproduktion

Utöver produktionen av flytande biodrivmedel finns produktion av cirka 4,7 TWh biogas av fordonskvalitet. i Norden Också denna produktion ökar år för år. I Sverige startade flera nya biogasfabriker under 2020.

– Utbyggnadsplanerna visar att drivmedelsproducenterna räknar med att det finns tillgång på råvara i Norden och en optimism kring möjligheterna att snabbt öka produktionen. Många av planerna gäller drivmedel från skogsråvara och från olika typer av avfallsprodukter. Många olika produktionstekniker finns representerade. Det konstaterar Gustav Melin, vd i Svebio. En slutsats är också att en betydande del av reduktionsplikten kan klaras med biodrivmedel från Norden, både för vägtrafik och för flyget.

Länk till Bioenergis karta Biodrivmedel i Norden.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy