Ett antal svenska bidrag är nominerade till utmärkelsen Global District Energy Climate Awards. Det är Fortum Värme, Göteborg Energi, Växjö Energi och Värmek - Sinfra. Utmärkelsen delas ut vartannat år och bland tidigare vinnare återfinns bland andra Borås Energi och Miljö, Falu Energi & Vatten, Göteborgs Energi och ENA Energi, detta meddelar Energiföretagen i ett pressmeddelande.
Fortum Värme nomineras för sitt projekt ”Öppen fjärrvärme”, där olika kunder säljer sin överskottsvärme – istället för att kyla bort den – till Fortum som transporterar värmen via sitt fjärrvärmesystem till stadens fjärrvärmekunder. Under 2016 räckte överskottsvärmen till att värma 20 000 lägenheter i Stockholmsområdet!
Göteborg Energi tävlar med ett banbrytande demonstrationsprojekt inom EU:s forskningsprogram Celsius. Det innebär att Stena Line-färjan Stena Danica som första fartyg i linjetrafik kopplar upp sig mot fjärrvärmenätet. Stena Danica rymmer 2275 passagerare och trafikerar sträckan Göteborg-Fredrikshavn 650 gånger om året. Nu kan färjan, när den ligger i Göteborgs hamn, kopplas till fjärrvärmenätet istället för att använda de egna oljepannorna, något som minskar dess CO2-utsläpp med 60 procent , eller 500 ton, per år. För staden Göteborg innebär övergången till fjärrvärme att fartygets utsläpp av svaveloxid (Sox) och kväveoxid (NOx) minskar med hela 90 procent årligen och att bullernivån minskar. Den stora utmaningen för Göteborg Energi var att fjärrvärmesystemet måste klara en daglig på- och avkoppling– vilket skiljer sig från en stationär uppkoppling.
Växjö Energi är nominerade för hur de använder returen på fjärrkyla för att leverera kyla till två datorhallar och värme till en fotbollsanläggning. Växjö Energi har investerat i ett nytt, innovativt fjärrkylesystem med lägre miljöpåverkan, som gör det möjligt att utnyttja energin i kylsystemet mer effektivt genom två olika produktionsanläggningar i samma nät. Utöver frikyla, producerar den ena anläggningen kyla från värme, medan den andra använder el. Sammankopplingen via fjärrkylenätet gör att produktionen därför kan anpassas till nivån på elpriset.
Värmek – Sinfra är en medlemsägd inköpsorganisation inom den svenska fjärrvärmesektorn, som också är med i tävlingen, för dotterbolaget FVU:s metod att utvärdera tekniska innovationer, bland annat genom fullskaletest. Eftersom medlemsägda inköpsorganisationer är ovanliga i andra länder, hoppas Värmek – Sinfra att den nya teknik de får fram kan komma till nytta på fler marknader än den svenska.
Den 24 oktober offentliggörs vinnarna av Global District Energy Climate Awards vid den internationella fjärrvärmekonferensen i Doha, Qatar, där förhoppningsvis något eller några av de nominerade svenska bidragen finns med.
Text: Inger Abrahamson