Volvo har haft ett team som har arbetat med att analysera användningen av HVO100. Bioenergi bad Per Hanarp, bränslespecialist på Volvo Cars att förklara hur arbetet inför godkännandet har gått till.
Vilka parametrar har ni studerat?
Bränslet är en viktig designparameter för motorns bränslesystem, komponenter och efterbehandlingen av avgaserna. Vi designar för standardiserade bränslen som exempelvis diesel B7 och bensin E10. HVO uppfyller den europeiska dieselstandarden, förutom när det gäller densiteten som är något lägre. I en modern dieselmotor där bränslet sprutas in i cylindern under högt tryck är densiteten viktig för kravsättning av motorkomponenter. Förutom skillnaden i densitet har HVO en lägre aromathalt än vanlig diesel, vilket kan ha påverkan på material i bränslesystemet, exempelvis packningar och slangar. Vi har även tittat på andra parametrar som skiljer mellan HVO och vanlig diesel, men som håller sig inom EN590-standarden, exempelvis cetantal, lubricitet, destillation och viskositet.
Vilka resultat har ni sett när det gäller emissioner, bränsleförbrukning och motorpåverkan?
Projektet startade redan 2016 då vi tillsammans med Neste började testa fyra Volvobilar i Finland med totalt 10 000 mil körsträcka vardera. Två har tankats med HVO100 och två med standard B7-diesel. I det större fältprovet med Taxi Göteborg har över 100 taxibilar tankats med HVO100. I testerna har vi inte sett någon skillnad i påverkan på komponenter och det är ingen skillnad i servicebehov. HVO100 kan ge lägre emissioner ut från motorn av framförallt partiklar, men med dagens effektiva avgasrening blir resultatet i avgasröret likvärdigt med vanlig diesel. Vi har inte heller sett någon större skillnad i bränsleförbrukning.
Hur vet jag om det går bra att tanka HVO100?
HVO skall uppfylla specifikationen för EN 15940. Vi kommer att märka nya bilar med ”XTL” enligt nya standarden för märkning. Märkningen sitter på tanklockets insida. Redan producerade bilar kommer inte att märkas om. Den som vill vara helt säker på att ens bil är kompatibel med HVO kan kontakta sin verkstad eller Volvo Cars Sverige. Jag tankar själv HVO100 i min Volvo V90 D3 när jag kan. Tyvärr finns HVO100 inte tillgängligt överallt.
Hur påverkar val av råvaran det färdiga HVO-bränslets köldtålighet?
HVOs köldtålighet har inte samma beroende av råvara som FAME biodiesel. Däremot kan produktionsprocessen för HVO ge olika köldegenskaper. Det finns en nationell bilaga i HVO-standarden som reglerar sommar- och vinterkvalitet för HVO på samma sätt som för vanlig diesel. HVO går att tillverka med mycket bra vinteregenskaper, avslutar Per Hanarp.
Text: Anders Haaker
Denna text publicerades först i Bioenergi nr 3-2019 som du hittar i vårt bibliotek med e-tidningar
Fakta
FAKTA
Dessa Volvomodeller kan tankas med HVO100:
De bilar som omfattas är samtliga modeller från SPA- och CMA-plattformarna från 2015 och framåt som har Volvos fyrcylindriga, egentillverkade dieselmotor.
Omfattar XC90 från 2015, S90, V90, V90 Cross Country från 2016 och framåt, XC60 från 2017, V60, V60 Cross Country från 2018 och framåt samt XC40 från 2018 och framåt.
Äldre bilar med samma modellbeteckning omfattas inte. Inga konverteringar eller anpassningar krävs. XC90 var den första bilen ut från SPA-plattformen och den kom 2015.
HVO = Hydrerad vegetabilisk olja