Alla ämnen
Bioenergi i industri

Teknikbolaget Bioshare vill revolutionera bioenergibranschen

Teknikbolaget Bioshare vill revolutionera bioenergibranschen
Bioshare drivit ett antal olika utvecklingsprojekt och samarbeten med en rad stora fjärrvärme- och industribolag. Foto: Bioshare

I framtiden vill de att svenska kraftvärmeanläggningar ska producera mer än bara el och värme.

Ett fel inträffade

Du är inloggad som prenumerant på Bioenergitidningen, men nånting är fel.

På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till och mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.
Bioenergitidningen premium

Vill du läsa hela artikeln?

Endast inloggade prenumeranter och medlemmar i Svebio kan läsa allt innehåll på bioenergitidningen.se
Som prenumerant får du:
  • Premiumkonto med inloggning
  • Full tillgång till låsta artiklar
  • Full tillgång till kartor och översikter
  • Arkivet med E-tidningen Bioenergi sedan 2014
  • Välj månadsbetalning eller årsbetalning

Bioshare grundades för drygt fem år sedan av den tidigare teknikkonsulten Christer Gustavsson. Efter att ha doktorerat med en avhandling om ökat värdeskapande från kraftvärmeanläggningar, började han arbeta för att utveckla konkreta lösningar för samproduktion vid förbränningsanläggningar.

– I dag eldar man biomassa för att få el och värme. Men integrerar man mer funktionalitet i pannorna kan också drivmedel och kemikalier produceras. Istället för att bara elda upp råvarorna kan man omvandla dem till en annan form, säger Christer Gustavsson, vd för Bioshare.

Med ett team av experter inom energiomvandling samt kemi- och energiteknik håller BioShare på att ta fram en ny teknik som kan göra detta möjligt.

– Det är en plattformsteknik där vi koncentrerar oss på lösningar för att stöpa om pannorna från bara förbränning till att även omfatta andra former av bränsleomvandling. Man kan omvandla biomassan till molekyler som kan ersätta exempelvis naturgas och olja.

Stora intressenter

Bioshare vänder sig till större skogs-, industri- och energibolag. Kunder i Sverige har hittills varit i fokus, men tekniken kan nyttjas i alla länder där man ägnar sig åt förbränning av biomassa.

– Vi tror att den här tekniken har potential att ställa om förbränningssektorn. Anläggningar som levererar värme och el i dag kan i framtiden även se sig själva som leverantörer av andra produkter, menar Christer Gustavsson.

Bilden startar med ett organiskt material som biobränsle eller avfall. Sedan integreras en produktionsprocess i pannan. Modellen visar en panna där Bioshare bygger om en ”enrummare till en tvårummare”. På ena sidan förbränns materialet och på den andra sker enbart en upphettning, vilket leder till ett sönderfall av materialet. Då bildas gaser och biokol, vilket är basen för olika användningsområden. Exempelvis kan man använda gasen som den är, eller omvandla den till mer standardiserade produkter som diesel, metanol, biogas samt biobaserad tjära. Bild: Bioshare

Samarbeten i Sverige

Hittills har Bioshare drivit ett antal olika utvecklingsprojekt och samarbeten med en rad stora fjärrvärme- och industribolag.

– Det är ett stort intresse bland bolagen i Sverige och vi har gott hopp om att snart få en order på en kommersiell anläggning, även om vi förstår att det är ett steg att gå från att vara intresserad till att bli den första aktören som släpper in en ny teknik i sin panna. Intressenterna vill vara helt säkra på att de har kvar funktionen och prestandan i sin panna, säger Christer Gustavsson.

Vad lockas intressenterna mest av?

– En del har en mer lättidentifierad nytta. De använder exempelvis ett fossilt bränsle på sin fabrik, naturgas eller gasol, och kan med vår teknik producera sin egen gas. Detta leder till en mer kostnadseffektiv produktion och lägre utsläpp, säger Christer Gustavsson och fortsätter:

– En annan typisk intressent är den som har en panna eller planer på att bygga en panna och ser detta som ett sett att öka lönsamheten och anläggningsnyttjandet. Många pannor går på låg last en stor del av året.

Christer Gustavsson, vd för Bioshare. Foto: Bioshare

En inte helt oväntad anledning till det ökade intresset är också behovet av försörjningstrygghet i samhället. Att minska importberoendet av fossila bränslen och istället utgå från biobaserad inhemsk råvara, är något som väckt intresset hos bland annat kommunala energibolag.

Var är ni om fem år?

– Då har vi flera anläggningar på gång och har demonstrerat olika typer av inriktningar. Jag tror också att denna teknik kommer vara med i planeringsstadiet för nya kraftvärmeanläggningar.

Hur kommer det sig att ni vill vara medlemmar i Svebio?

– Det är väldigt viktigt för oss att det finns förutsättningar att använda bioråvara för att framställa nya produkter och att förbränningsanläggningar finns kvar. Mycket styrs av olika regelverk på EU-nivå och Svebio är ett viktigt påverkansorgan.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy