För Solör Bioenergi är energieffektivisering och klimatsmarta lösningar viktiga delar i bolagets utveckling. Sedan i slutet av förra året är en ny elturbin, som fått namnet Moa, igång på fjärrvärmeanläggningen i Vilhelmina. Det innebär att anläggningen näst intill är självförsörjande på el genom att använda hetvatten från fjärrvärmeproduktionen.
Fjärrvärmen i Vilhelmina byggdes ut under 1980 talet av kommunen vid det närliggande sågverket och Solör Bioenergi tog över verksamheten under 2014. Varje år levererar anläggningen 40 GWh värme till kommunen, industrier, hyresbostäder och villor.
Värme till el
Vanligtvis behövs vatten göras om till ånga, som i sin tur driver en turbin, för att kunna producera el. Den nya ORC-turbinen från Againity som nu är igång använder istället ett delflöde av hetvattnet från pannan och omvandlar detta till el för lokal användning.
Enligt traditionen får turbiner och generatorer ett namn utifrån namnsdagen den dagen som den installeras, i detta fall Moa som har namnsdag den 18 november.
Självförsörjande på el
– Vi har nu haft en period att trimma in turbinen och vi ser att det fungerar väl. Vår målsättning är att vi ska bli självförsörjande på el i anläggningen och vi är på god väg. Under de kalla perioderna behöver vi köpa en del el, men under övriga delar av året levereras överskottet ut på nätet, säger Tore Sundqvist, regionchef Norr Solör Bioenergi.
ORC-turbinen är den andra installationen av elturbin som görs inom Solör Bioenergis fjärrvärmeverksamhet, där även fjärrvärmeanläggningarna i Flen, Tomelilla och Svenljunga har ORC-turbiner som är igång.
Energieffektivisering är en viktig del i Solör Bioenergis arbete och bolaget arbetar kontinuerligt med att spara energi i anläggningarna genom att öka verkningsgrader och minska förluster.
– Det är återigen roligt att vi tar kontinuerliga steg för att öka fjärrvärmens klimatnytta, säger Anders Pettersson, VD Solör Bioenergi Fjärrvärme.