Öresundskraft har redan påbörjat miljardupphandlingen för infångning, transport och slutförvaring av koldioxid, som enligt plan ska börja 2027.
Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa hela artikeln?
- Premiumkonto med inloggning
- Full tillgång till låsta artiklar
- Full tillgång till kartor och översikter
- Arkivet med E-tidningen Bioenergi sedan 2014
- Välj månadsbetalning eller årsbetalning
Det är kraftvärmeverket i Filborna som ska få en anläggning som ska fånga in 200 000 ton koldioxid som släpps ut från avfallförbränningen årligen. För att få en anläggning på plats 2027, måste man enligt Soraya Axelsson, som är CCS-talesperson på Öresundskraft, ta ett investeringsbeslut 2025.
Hittills har man beräknat kostnaden för investeringen av CCS till cirka två miljarder kronor. Men för att veta vad anläggningen verkligen kommer att kosta har Öresundskraft börjat handla upp de olika delarna, med förbehållet att styrelsen måste ta ett slutgiltigt beslut.
70 miljoner till förstudien
Styrelsen tog inriktningsbeslutet 2022 och tilldelade då projektet 70 miljoner kronor för att ta reda på hur allt ska gå till. Vilken teknik ska användas, hur ska koldioxiden transporteras och slutförvaras? Och vad kommer det att kosta? Hur ser finansieringen ut?
– Detta är ju ett jätteviktigt underlag för att vi ska kunna ta fram ett så tydligt och säkert investeringsbeslut som möjligt, säger Soraya Axelsson.
Amin-absorbent teknisk lösning
Tekniskt har Öresundskraft fastnat för en lösning för avskiljning med amin-absorbent. I början av mars ska ett anbud vara inne och sedan hoppas man fatta beslut om vilken aktör det blir före sommaren. Öresundskraft kommer också att ta in anbud från företag på byggnationen. Och i en tredje upphandling ska en lagringsaktör handlas upp till efter sommaren.
– Norge och Danmark är väl de som är starkast i vår del av Europa. Men vi får ju se vilka som kommer in med anbud. Och parallellt med den här upphandlingen så börjar vi titta på aktörer, som ska hjälpa oss att transportera koldioxiden, säger Soraya Axelsson.
– Ambitionen är att det här ska vara på plats tills att vi börjar ta fram vårt investeringsbeslut mot slutet av året.
Lagstiftning stoppar CCU från avfall med blandat ursprung
Lagring, CCS, är alltså på gång, men det finns inga planer på att använda koldioxiden som råvara till nya produkter, så kallad CCU. De planerna har pausats. Lagstiftningen tillåter ännu bara att man använder biogen koldioxid till CCU.
Eftersom det är så mycket plast i avfallet som bränns, så har hälften av de 200 000 tonnen koldioxid fossilt ursprung. Det är inte tillåtet att massbalansera och bokföra hälften av koldioxiden som biogen, och använda den.
– Men den dagen lagstiftningen ändras, vilket vi tror kommer att ske, så är det möjligt att använda vår biogena koldioxid för att producera exempelvis förnybart drivmedel.
Nu kommer koldioxiden i stället att lagras, och där finns möjligheten att räkna infångning och lagring av den biogena koldioxiden som negativa utsläpp, vilket är klimatpositivt.
– De fossila utsläppen från avfallsförbränningen står för någonstans mellan sex och åtta procent av Sveriges totala utsläpp. Det är ganska mycket vi kan bli av med om vi lyckas med CCS på våra avfallskraftvärmeverk, säger Soraya Axelsson.