Alla ämnen

Umeå värd för möte om grön sjöfart

Umeå värd för möte om grön sjöfart
28 maj samlas forskare, politiker och representanter från myndigheter och näringsliv i Umeå hamn för diskussioner om förnybara drivmedel för sjöfarten. Foto: INAB

I samband med utvecklingsarbetet i Umeå hamn pågår också ett forskningsprojekt. Syftet är att förbereda hamnverksamheten för att kunna ställa om övergången till fossilfria bränslen som metanol, vätgas, biogas, el och ammoniak. Nu träffas flera aktörer för att diskutera ämnet, med Umeå som modell.

Den 28 maj samlas forskare, politiker och representanter från myndigheter och näringsliv i Umeå hamn för framåtblickande diskussioner om förnybara drivmedel, med Umeå som modell.

– Vi ser fram emot spännande samtal kring hur vi på bästa sätt kan åstadkomma en övergång till fossilfria bränslen, berättar Elin Pietroni, vice vd för Umeå Energi och en av aktörerna bakom seminariet.

Världens första fossilfria välfärdsland

Sverige strävar efter att bli världens första fossilfria välfärdsland, men då behöver utsläppen av växthusgaser inom transportsektorn minska kraftigt. I den förändringen är tillgång på förnybara bränslen en avgörande fråga.

– En spännande utveckling växer fram, där planer på lokal produktion av förnybara bränslen även kan komma till nytta lokalt – både för industrin och transportsektorn. Sjöfarten är särskilt spännande, inte minst på grund av sitt stora energibehov och sina omfattande koldioxidutsläpp, säger Linda Styhre, forskare inom sjöfart och marina bränslen, IVL Svenska Miljöinstitutet, och en av de experter som deltar under seminariet i Umeå, i ett pressmeddelande.

Utöver en välfylld agenda finns möjligheten att nätverka med politiker och representanter från myndigheter, akademi, näringsliv samt deltagare från energibolag och hamnar.

EU-projektet Blue Supply Chains

Seminariet är en del av EU-projektet Blue Supply Chains, vilket är ett treårigt projekt som leds av Hafen Hamburg Marketing och finansieras via EU:s Interreg Baltic Sea Region Program.

Den svenska delen innehåller bland annat en förstudie som drivs i samverkan mellan: IVL Svenska Miljöinstitutet, Kvarken Ports, Umeå Energi, Umeå Hamn, Umeå kommun och CLOSER vid Lindholmen Science Park. INAB, Trafikverket och Sjöfartsverket bistår med kunskap och kompetens. Projektet delfinansieras även av Trafikverket.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy