Unilever i Helsingborg investerade 2011 i ny förbränningsutrustning och kunde därefter använda en restprodukt från den egna
oljeraffineringen som bränsle till sin ångproduktion.
Unilever i Helsingborg förde diskussioner om att köpa ånga från en närbelägen industri. Samtidigt började företaget undersöka möjligheten att använda en restprodukt från raffineringen av olja till den egna tillverkningen av margarin, för att ersätta naturgas som bränsle. Restprodukten är en slags bioolja som kan användas i företagets befintliga pannor som ger ånga som används för att raffinera olja.
– Vi förstod att fettsyrorna kunde användas till bränsle, och vi ville ha kvar vår panncentral med personal, säger Peter Gersbo, miljöansvarig på Unilever.
Tester
Först gjorde Unilever en del tester med bränslet.
– Vi valde mellan två brännarleverantörer, priset avgjorde och vi installerade utrustning från Weishaupt. De hade vid denna tid ingen färdig brännare för bioolja, utan vår anläggning blev en pilotanläggning. Anläggningen byggdes om genom att vissa komponenter som kommer i kontakt med den korrosiva biooljan byttes ut. Även systemet för att styra och övervaka förbränningsprocessen byttes ut.
Kort återbetalningstid
Två brännare monterades i samma panna. Den installerade effekten är totalt 7 MW. Investeringen var cirka två miljoner kronor och gjordes 2011. Återbetalningstiden blev mindre än ett år.
Erfarenheter
Vi har hittills använt mellan 1 200 och 1 400 ton bioolja per år, det motsvarar cirka en tredjedel av naturgasanvändningen.
Erfarenheter från användningen av bioolja visar att det är viktigt att ha bra filter för oljan. Även brännarmunstycket och oljereglerventiler behöver vara av hög kvalitet. Det är också viktigt att ha möjlighet att rengöra economisern. Det behöver göras en gång per år, precis som när man eldar med fossil oja.
– Det är lite mer jobb för pannskötarna med bioolja, men samtidigt är detta ett projekt som engagerat alla. Vi har arbetat som ett team vid ombyggnaden, renoverat och målat och så vidare, säger Peter Gersbo.
Nästa steg
– Vi använder i dag all restprodukt från vår egen produktion och tittar nu på att eventuellt ersätta mer av naturgasen med bioolja från någon annan leverantör, men har inte kommit fram till en lösning ännu. Naturgasen är dyr och vi vill gärna använda mer bioolja som dessutom är bättre ur klimatsynpunkt, säger Peter Gersbo.
Denna text publicerades först i Industriguiden 2015