Alla ämnen
Biovärme

Värnamo Energi bygger närvärme med biobränsle i Bor och Lanna

Värnamo Energi har startat ett projekt för att bygga närvärme med biobränsle i Bor och Lanna, två mindre orter i Värnamo kommun.

Malin Classon, vd för Värnamo Energi.
Vi ser det som en utveckling att kunna erbjuda biobaserad närvärme till kunder utanför det stora nätet i Värnamo, säger Malin Classon, vd för Värnamo Energi. Malin Classon, vd för Värnamo Energi.

Närvärme för flera fastigheter

I Lanna finns en värmecentral vid en skola och ett mindre nät som kommer att koppla samman några fastigheter. En ny pelletspanna ska ersätta olja och el för uppvärmning och värmenätet ska byggas ut för att kunna erbjuda biovärme till fler fastigheter.  Nätet i Lanna beräknas leverera omkring 1 GWh värme när det är utbyggt. Även i Bor ska en befintlig värmecentral kompletteras med en pelletspanna, som ersätter olja och el, samt ett värmenät ska byggas. I Bor väntas värmenätet på sikt kunna leverera 7 GWh. Arbetet med projektering och upphandling har påbörjats och anläggningarna ska vara i drift under 2017.

Vi ser det som en utveckling att kunna erbjuda biobaserad närvärme till kunder utanför det stora nätet i Värnamo. Det är roligt att få del av pengar från Klimatklivet som är en förutsättning och sätter lite extra fart på projekten, säger Malin Classon, vd för Värnamo Energi.

Investeringen i de två projekten beräknas till 13 miljoner kronor varav Klimatklivet står för cirka 8,5 miljoner kronor.

Konvertering från gasol till biobränsle

En av Värnamo Energis industrikunder använder i dag gasol, men diskuterar nu möjligheten att konvertera till biobränsle. Konverteringen beräknas kräva en investering på 20 miljoner kronor och Klimatklivet bidrar med nio miljoner kronor.

Om Värnamo Energi

Värnamo Energi koncernen har tillsammans drygt 14 000 kunder och en omsättning på 300 MSEK. Verksamhet bedrivs inom affärsområdena: Elhandel, Värme, Kommunikation, Gas, Energitjänster, Elnät och Vindkraft. Antal anställda uppgår till 40 personer.


Denna text publicerades först i Bioenergi nr 1-2017

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy