Få uppfinningar har förändrat samhället så mycket som elektriciteten. I år är det 130 år sedan Växjö Energi grundades och tog elektriciteten till Växjö. Sedan starten 1887 har bolaget utvecklats från ett elverk med uppgift att åtgärda den dåliga gatubelysningen i staden till ett komplett energibolag som erbjuder hållbara energilösningar till såväl privatpersoner som företag och offentlig sektor.
– Vi är stolta över att ha varit en så viktig del av Växjöbornas vardag så länge. Vi är också stolta över de val och den utveckling vi haft på vägen där grundtanken om en hållbar stad och miljö alltid funnits som en röd tråd, säger Erik Tellgren, vd för Växjö Energi.
Ett modigt val
Redan 1885 började de styrande i Växjö titta på möjligheten att föra elektriciteten till staden. I Sverige fanns på den tiden endast elverk i Göteborg och Stockholm och på många håll i landet var elektriciteten fortfarande ovanlig en bra bit in på 1890-talet. Många var dessutom motståndare till elektriciteten och menade att man hellre skulle satsa på gasljus.
Som första kommunala elektricitetsverk i Sverige för gatubelysning och allmän distribution, invigdes elektricitetsverket i Växjö redan 1887. Detta bara fem år efter elverken i London och New York, och tre år efter att det första svenska elverket grundades i Göteborg.
Minskat utsläppen
Växjö Energi har sedan dess varit ett innovativt och driftigt energibolag, ofta tidigt ute med att prova nya saker. År 1980 var Växjö Energi till exempel först i landet med att bygga om den oljeeldade fjärrvärmepannan till eldning med biobränsle. Utbyggnaden av fjärrvärmenätet och satsningen på biobränslebaserad fjärrvärmeproduktion har bidragit till att minska utsläppen av fossila bränslen i Växjö kommun med hela 54 procent per invånare.
– Tack vare att våra kunder väljer fjärrvärme som produceras av lokala biobränslen som grenar, bark och spån gör vi tillsammans stor skillnad för klimatet. Inte minst nu när vår nya kraftvärmeanläggning Sandvik är i full drift, säger Erik Tellgren.
Fiber för framtiden
I en stad som växer ökar även behovet av ett stabilt och snabbt bredband. 1995 började Växjö Energi bygga det öppna fibernätet i Växjö. Ett nät som idag används i flerbostadshus, skolor, företag och många villor i stora delar av Växjö kommun med omnejd. Redan nu är det förberett för framtidens digitala och samhällskritiska tjänster.
– Växjöborna ska vara 100 000 om bara några år och det ställer höga krav på infrastrukturen där hållbara energilösningar och en snabb, stabil uppkoppling spelar en viktig roll. Det vi uträttat hittills inspirerar oss till att fortsätta söka nya, ännu smartare lösningar i framtiden, säger Erik Tellgren.