Alla ämnen
Pellets

Vuab har aldrig haft så stort intresse från företag som vill byta till pellets

Vuab har aldrig haft så stort intresse från företag som vill byta till pellets
Dennis Jacobsen vid sammanbindningen av de två pelletssilorna. Foto: Torbjörn Esping

Deliciuos Food i Skurup ställer med hjälp av Vuab om från olja till pellets för att spara pengar och vara förberedda inför nya krav på hållbarhet. Nu står fler företag än någonsin på kö för att byta till pellets för att producera energi.

Delicious Food producerar 1 500 ton pålägg per år i en modern charkuterifabrik som byggdes 2012. Men ångan som behövs för att koka korvarna i stora ugnar producerades med en oljepanna.

Elen var för dyr och gasledningen går bara till Svedala, inte till Skurup. Biobränsle var inget som Dennis Jacobsen funderade på. Det fanns många andra saker än energin till pannan som var viktigare i byggprocessen.

– Varför olja? Det vet jag inte riktigt, det bara blev så, säger han.

Pelletsanläggningen ligger kloss intill fabriken och är lackad i samma färg för att smälta in. Foto: Torbjörn Esping

Snygg panncentral och silor

Men oljan har blivit rejält dyrare, samtidigt som fossilfrihet har blivit viktigare. 2018 började Delicious Food sin resa mot bättre hållbarhet. Första steget blev att byta ut oljepannan, som krävde 130 kubikmeter olja, till en pelletsanläggning.

Delicious Food håller en låg profil i utkanten av skånska Skurup. Kommunens krav på bygghöjd bidrog också att det fick bli två lägre pelletssilor som står vid den fristående panncentralen precis utanför fastigheten. Både panncentral och pelletssilor har samma mörka färg som fabriken.

Pär-Olof Åkesson på Vuab. Foto: Torbjörn Esping

– Jag tycker den är väldigt fin att titta på, det är en snygg historia, säger Pär-Olof Åkesson på Vuab som förverkligat projektet.

Oljepannan behålls som back up

I panncentralen står en panna från Veå och brännare från Baxi med en effekt på 750 kW.

Ångan leds in till det befintliga pannrummet och ansluts till ångsystemet. Oljepannan ser bedrövlig ut med rost och kalkavlagringar, men ska kunna gå att köra som en back-up.

Vuab, som har 17 anställda, har tillverkning och serviceorganisation i Jönköping och försäljningskontor i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Företaget jobbar både med ånga, varmvatten och hetvatten och erbjuder främst pelletslösningar men även lösningar för flis och eget restavfall i en cirkulär ekonomi.

– Vi har byggt ett koncept där vår minsta ånganläggning är 500 kW och sedan har vi lösningar för upp till 2700 kW som vi kan kombinera efter kundernas behov, säger Michael Throxe, vd på Vuab.

– Det har blivit lite mer fokus på ånga de senaste åren. Kunder som behöver ånga behöver ånga under hela året i sin produktion. De kunderna har större incitament att bli fossilfria. Av ekonomiska skäl såväl som för att minska sina koldioxidutsläpp.

Fakta

Om projektet

Investering: 6 miljoner kronor
Stöd från Klimatklivet: 65 procent
Effekt: 750 kW
Tidigare oljebehov: 130 m3 olja
Minskade CO2-utsläpp: 358 ton
Förnybart bränsle: 220 ton pellets per år

Gynnas av energikrisen

Energikrisen har inneburit ett stort uppsving för Vuab. Särskilt företag som drabbats av en kostnadschock för sin gas, och som hotas av ransonering på gas om det blir brist i vinter, har hört av sig för att få hjälp.

– Vi har aldrig haft så många potentiella projekt som vi arbetar med som nu, aldrig. Företag i hela Syd- och Västsverige, som har gas som sin primära källa för att producera ånga eller värme, har blivit mycket mer intresserade än tidigare.

Vuab har fått hjälpa företag att konvertera i en tvåstegsraket, först snabbt från gas till olja. Och sedan att byta till en pelletseldad anläggning.

– Det blivit ett fönster nu där det är okej att byta från ett fossilt bränsle till ett annat, från gas till olja, man tvingas till det helt enkelt, konstaterar Michael Throxe.

Pär-Olof Åkesson på Vuab har sett till att Dennis Jacobsen på Delicious Food fått en pelletsanläggning. Foto: Torbjörn Esping

Pellets fortfarande billigare

Michael Throxe pekar på vikten av att pellets är ett inhemskt bränsle som normalt inte är beroende av vad som händer i Mellanöstern eller Ryssland. Att priset stigit kraftigt på pellets är inget argument för att fortsätta elda gas eller olja.

Priset har även stigit brant för de andra bränslena. Och han tror att pellets alltid kommer att vara ett bättre alternativ än olja och gas. Framför allt ett alternativ med låga koldioxidutsläpp.

Dennis Jacobsen äger Delicious Food i Skurup.

– Du har ett prismässigt delta mellan pellets och fossilt som fortfarande är lika attraktivt som tidigare, för alla bränslena har ju gått upp.

Just nu råder en akut brist på pellets. Alla som konverterat får inte bränsle. På gassidan finns det som sagt risk för ransonering. Kanske är det en god idé att helgardera med flera bränslen.

Utdragbara brännare

Vuab har en lösning med utdragbara brännare i sina pelletsanläggningar. Om kunden vill ha gas eller olja som ett alternativ, då kan man ha en gasbrännare eller oljebrännare på hjul i pannrummet, som man kan byta till.

– Då har man inte låst in sig i en lösning som bara går på ett bränsle, det gör att kunderna känner sig mer trygga vid en investering.

Michael Throxe tror att pelletsbristen är tillfällig och uppmanar branschen att se nyktert på situationen. Visst det finns en brist nu, och den buffert som man brukar ha i branschen den finns inte för tillfället.

Det är nytt. Men det är drivet av ett antal extrema omständigheter. Att det skulle fortsätta, att det skulle vara slut på råvara från svensk skogsindustri, det ser jag som helt osannolikt.

Fakta

Leverantörer

Totalentreprenör: Vuab
Panna: Veå
Brännare: Baxi HSPB 750 kW
Silo: Mafa

Industrier bra kunder

Marknaden för bioenergi styrs ju mycket av vädret. En kall vinter köper värmeverken mycket, en mild vinter köper de mindre. Michael Throxe tror att pelletsproducenterna kommer att värna om kunder som har ett jämnt behov över året.

Michael Throxe, vd på Vuab.

– Livsmedelsbranschen och tvätterier, alla som har ett stort behov av ånga och har det behovet över hela året, det är bra och förutsägbara kunder att ha för pelletsleverantörerna.

En möjlighet är förstås också att satsa på en fliseldad anläggning.

Vuab har en sådan diskussion med ett antal kunder, även om det kräver ett helt annat engagemang att elda flis om man är van att pannan mer eller mindre sköter sig själv.

– Flis är mycket mer jobb och man måste ha dedikerad personal för det, men flis kommer nog att vara i spel för många fler kunder, än vad som var tänkt från början, säger Michael Throxe, som jobbar med kunder som har möjlighet till en cirkulär ekonomi men som valt bort det eftersom gas varit en bekväm och enkel lösning.

– De konstaterar att de faktiskt kan elda ganska mycket av sitt eget restavfall och bli självförsörjande genom att göra en investering. I stället för att deponera sitt restavfall så blir det till bränsle.

Kritisk mot Klimatklivet

Många av konverteringarna från fossil energi till bioenergi får stöd från Klimatklivet. Men Michael Throxe på Vuab gillar egentligen inte stödet.

Det har behövts för att sätta bollen i rullning. Men det finns väldigt många projekt som betalar sig väldigt snabbt även utan stöd. Och i de fallen blir sök- och beviljningsprocess från Klimatklivet en fördröjande faktor beroende av politiker och budgetomröstningar.

– Det är enklare att prata med en kund som har en kalkyl som vi kan få ihop med en vettig återbetalningstid, utan inblandning av tredje part. Det är min bestämda uppfattning att Klimatklivet har spelat ut sin roll, säger Michael Throxe.

Byter lampor och köldmedium

Delicious Food i Skurup fick stöd på 65 procent av investeringen på drygt sex miljoner kronor. Ett trevligt, men inte nödvändigt bidrag enligt Dennis Jacobsen.

– Jag tyckte det var viktigare att få in en bra pålitlig panna som var fossilfri.

Nästa år kommer Delicious Food att investera byta alla lysrör till led, och satsa två miljoner kronor på att byta kylmedium till mindre klimatskadlig gas. Företaget vill också bygga en stor solcellsanläggning för att minska kostnaderna för den dryga miljon kilowattimmar som krävs för kylan och maskinerna.

Genom omställningen hoppas Delicious Food att kunna vara en fortsatt attraktiv leverantör av Axfoods och Citygross pålägg under egna varumärken.

– Hållbarhet är inte krav från kunderna ännu, men jag gillar att ligga i framkant, säger Dennis Jacobsen.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy