Alla ämnen
Biovärme

Höga krav på yrkeskunskap för alla nya pannoperatörer

Ogenomtänkta krav på certifierade pannoperatörer är utformade så att även operatörer av mindre enkla pannor måsta klara krav som motsvarar högskoleutbildning anpassad för stora kraftvärmeverk. Så var det troligen inte tänkt. Kommer reglerna att ändras innan den första december i år eller kommer pannoperatörer utan högskoleutbildning att slås ut? Patrik Marklund på Marklund Solutions ger sin syn.

Ett fel inträffade

Du är inloggad som prenumerant på Bioenergitidningen, men nånting är fel.

På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till och mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.
Bioenergitidningen premium

Vill du läsa hela artikeln?

Endast inloggade betalande prenumeranter kan läsa allt innehåll på bioenergitidningen.se
Som prenumerant får du:
  • Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
  • E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
  • Mycket mer ...

 

pannoperatörer
Patrik Marklund på Marklund Solutions undervisar. pannoperatörer

2017 kom den uppdaterade föreskriften för trycksatta anordningar från Arbetsmiljöverket, AFS 2017:3. Det som bland annat var nytt var kravet på att alla som övervakar en panna ska vara certifierade. Reglerna för denna personcertifiering blev också nya där de organ som certifierar operatörer ska uppfylla kraven i standarden SS-EN 17024:2012 och därmed lyder under ackreditering av Swedac. Kort och gott, det som kom var krav på ”körkort” för alla pannoperatörer.

Fyra olika prov

I slutändan blev det fyra ackrediterade certifieringsorgan med fyra olika typer av prov som under 2020 på allvar kom i gång med certifieringen. Med proven blev det tydligt att det var skillnad mellan operatörernas kunskapsnivå och nivån på proven. Denna trend har ytterligare förstärkts under 2021. Där såg vi att operatörer från mindre anläggningar och industrier som normalt har få eller inga högskoleutbildade drifttekniker/driftingenjörer har svårt att klara certifieringsproven.

Krav på kunskap för alla operatörer

Arbetsmiljöverket har i AFS 2017:3 ställt upp 13 områden i bilaga 2 som operatören ska ha kunskaper i. För operatörer på pannor som producerar varmvatten eller som inte använder fasta bränslen faller något eller några av dessa kunskapsområden bort. Men kvarstående områden innebär trots allt att samtliga operatörer, oavsett panna eller bränsle, måste kunna ånga, ångpannor och fastbränsle. Det är troligen inte så det var tänkt men det blir en konsekvens av skrivning och allmänna råd. För att ge exempel:

Område 2 gäller alla operatörer: Känna till de grundläggande principerna bakom pannor: termodynamik, överhettning och fasomvandling. I sak måste därför alla operatörer, oavsett panna, ha kunskaper om ånga och överhettning.

Område 3 gäller även det samtliga: Kunna beskriva hur pannan och de huvudkomponenter som är förbundna med pannan fungerar.

Allmänna råd: Exempel på ”huvudkomponenter” som är förbundna med pannan är bränsleinmatning, eldstad, överhettare, matarvattensystem och rökgasrening.

Även här blir kraven att alla ska kunna ångpannor med överhettning samt fastbränsle.

Detta var exempel på där regelskrivningen gör det svårt för operatörer som har hetvatten eller varmvattenpannor att förstå frågorna och relevansen i frågorna och detta bör Arbetsmiljöverket förändra.

”Pannor är bland de farligare maskinerna i arbetslivet och nu finns äntligen formella krav på yrkeskunskap för pannor.”

Arbetsmiljöverket – Pannoperatörer – Arbetsgivare

I grunden är krav på yrkeskunskap mycket bra och något vi ska vara glada för. Det är nog få som ifrågasätter behov av körkort eller yrkesbevis för den som kör tunga fordon, eller som tror att det är en kunskap som är lätt att få. Pannor är bland de farligare maskinerna i arbetslivet och nu finns äntligen formella krav på yrkeskunskap för pannor.

Någon förändring av kraven och proven kommer inte ske i närtid, samtliga operatörer ska vara certifierade senast första december 2022 och därför måste både arbetsgivare och operatörer förstå att det som nu förutsätts är en yrkesutbildning för de som övervakar pannor och att den yrkesutbildningen även innebär kunskaper i ånga och fastbränsle, oavsett nivå på det avsedda certifikatet.

AFS 2017:3 har nu funnits i snart fem år och deadline för certifieringen är nu endas åtta till nio månader bort. Nu måste arbetsgivare och operatörer förstå att det är en yrkesutbildning som krävs och därmed lägga ner den tid och kraft som behövs. Att påbörja utbildning inför certifiering i tid är avgörande för att klara av certifieringen till december i år och därmed också uppfylla kraven enligt AFS 2017:3.
Text: Patrik Marklund

Läs mer: Kraftringen: ”Bygg mer planerbar energiproduktion i Skåne”

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy