Alla ämnen
Biobränsle

Din julgran blir klimatsmart el och värme

Din julgran blir klimatsmart el och värme
Spelare från Floda BoIF hjälper till vid graninsamlingen. Foto: Lerum Energi

Dags att slänga ut julgranen? Kommuner och föreningar samlar just nu in gamla barrande julgranar som sedan körs till fjärr- och kraftvärmeverk, där de blir till el och energi.

En ny köldsmocka är påväg in över Sverige. Efterfrågan på el och värme är hög under vinterhalvåret och julen är över. Vad passar då inte bättre än att skänka sin gamla julgran till ditt lokala kraft- eller fjärrvärmeverk?

Det kommunala energibolaget Lerum Energi har under januari startat ett fyndigt samarbete med lokala föreningar i kommunen. Energibolaget stöttar sedan många år tillbaka cirka 20 verksamheter i Lerum, och har nu öppnat upp Aspedalens fjärrvärmeverk för alla kommunens föreningar som vill lämna in upphämtade julgranar.

Föreningarna samlar in granarna, och Lerums Energi tar sedan emot dem gratis. Initiativet är en favorit i repris – under 2023 lyckades Lerums föreningar samla in många gamla julgranar som sedan blev till sju ton flis!

Lerums föreningar hjälper till att samla in gamla julgranar som får nytt liv genom fjärrvärme. Foto: Lerum Energi

Idén kommer från Lerum Energis fjärrvärmechef Leif Viklund, som själv är engagerad i flera lokala klubbar och därför kom på att öppna upp flisningen för att kunna erbjuda föreningarna ett sätt att samla in lite extra pengar.

Lerum Energi har också det miljötillstånd som krävs för att få flisa ned granarna till fjärrvärmebränsle, något som sedan kommer användas för att värma upp samhällets bostäder.

– En gran vi då tog emot kom in med såväl glitter, kulor som underkläder på. Ja, det var en syn måste jag säga. Numera undanbeder vi oss från sådant extrajobb med att rensa upp efter folks privata utsmyckningar och tar bara emot nakna granar, säger Leif Viklund skrattandes, i ett pressmeddelande.

Lämna in till återvinningscentraler

Ett annat exempel är Region Gotland som i år går ut med att öbornas uttjänta julgranar kan lämnas till regionens återvinningscentraler, för att sedan bli fjärrvärme.

Den 13 januari tog också Gotlands Energi emot granar vid bolagets flispanna som ligger belägen mitt emot återvinningscentralen i Visby.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy