Alla ämnen
Biovärme

Energifabriken förvärvar Roslagens Biodieselcenter och stärker sin position inom värmesektorn

Energifabriken har de senaste åren fokuserat alltmer på värmesektorn och kunder med höga klimatambitioner. Tack vare egen produktion av RME levereras svenskproducerat, högkvalitativt bränsle till värmekunderna, vilket i och med förvärvet också kommer Roslagens Biodieselcenters kunder till del.

Charlotte Elander, vd för Energifabriken. Charlotte Elander, vd för Energifabriken.

För att Sverige ska nå det nationella målet att senast 2045 inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären, måste hela värmesektorn i Sverige bli fossilfri. Det enklaste och billigaste sättet för företag med oljepannor att minska sina koldioxidutsläpp är att byta ut bränslet. Biodiesel är därför en viktig pusselbit i klimatarbetet för många olika typer av företag. Bland Energifabrikens kunder finns exempelvis värmeverk, fastighetsbolag, krematorier och bagerier.

Fossilfri värmesektor

– Tack vare ökat fokus på klimatfrågan, ser vi hög tillväxt på värmemarknaden för RME som ersättare till fossil eldningsolja. Det är dessutom både lätt och snabbt gjort att byta bränsle och innebär en minimal investering för kunder med en befintlig värmepanna. Genom förvärvet av det välskötta företaget Roslagens Biodieselcenter, får Energifabriken en viktig förstärkning för att kunna utveckla värmemarknaden, säger Charlotte Elander, vd Energifabriken.

 RME ersätter fossil olja

Energifabriken och Roslagens Biodieselcenter fokuserar på att stötta kunder i hela processen, under omställning av anläggningar till leveranser av marknadens mest högkvalitativa RME produkt och även miljöberäkningar. RME är även en perfekt ersättare för kunder som idag använder eldningsolja som back-up och för spetslast.

– Det är mycket viktigt för mig att det förtroende som byggts upp under lång tid mellan oss och våra kunder förvaltas på bästa sätt och jag kan inte tänka mig ett bättre företag än Energifabriken för att fortsätta utveckla affären med biodiesel i värmesektorn. Energifabriken har spetskompetens inom området och kommer att kunna ta vidare de samarbeten vi byggt upp med både brännartillverkare och fastighetsbolag, säger Göran Granqvist, vd och grundare av Roslagens Biodieselcenter som levererar fossilfri eldningsolja till bostadsbolag, krematorier och andra företag med stora uppvärmningsbehov.

Energifabrikens ägare, som också är aktiva och fossilfria lantbrukare i Östergötland, hanterar hela kedjan från odling av råvara till produktion av bränsle och användning. Uppköpet ger goda förutsättningar för en fortsatt expansion inom värme- och energisektorn och bidrar till att alltfler verksamheter kan ställa om till fossilfri drift.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy