Alla ämnen
Skogsbränsle

FSC stoppar handel med FSC-certifierade produkter från Ryssland och Belarus

På grund av de kopplingar som finns mellan skogssektorn i Ryssland och Belarus och den pågående, väpnade konflikten, kommer ingen handel kunna bedrivas med FSC-certifierat material eller FSC Kontrollerat virke från dessa länder.

Vi är djupt oroade över Rysslands aggressiva invasion av Ukraina och vill visa solidaritet med offren för våldet. Efter en grundlig analys av de potentiella effekterna av ett återkallande av FSC-certifieringen, och med FSC:s uppdrag och standarder i åtanke, har FSC:s internationella styrelse beslutat att suspendera alla spårbarhetscertifikat i Ryssland och Belarus, och att blockera alla inköp av FSC Kontrollerat virke från dessa länder, skriver FSC i ett pressmeddelande.

Boreal skog
Flygbild över boreal skog (© Mostphotos) Flygbild över boreal skog (© Mostphotos)

Stoppad försäljning

Det betyder att trä- och skogsprodukter från Ryssland och Belarus inte kan användas i FSC-produkter eller säljas som FSC-certifierade någonstans i världen, så länge som den väpnade konflikten pågår.

FSC kommer fortsätta att noggrant övervaka situationen, och är redo att vidta ytterligare åtgärder för att skydda FSC-systemets integritet.

– Våra tankar går till Ukrainas befolkning, och vi delar deras förhoppningar om en återgång till fred. Vi sympatiserar också med de människor i Belarus och Ryssland som inte vill ha det här kriget”, säger FSC:s generaldirektör Kim Carstensen.

Fortsatt skydd av skogar

För att fortsätta att skydda skogarna kommer FSC att ge innehavare av skogsbrukscertifikat i Ryssland möjligheten att behålla FSC-certifieringen av skogen, men tillståndet att sälja FSC-certifierat virke tas bort.

Kim Carstensen förklarar:

– Vi måste agera mot kriget; samtidigt måste vi uppfylla vårt uppdrag att skydda skogarna. Vi tror att ett stopp av all handel med FSC-certifierade och kontrollerade material, samtidigt som möjligheten att sköta skogen enligt FSC:s skogsbruksstandard bibehålls, uppfyller båda dessa behov.

Lena Dahl, verksamhetschef på FSC Sverige, förtydligar:

– Beslutet fattas idag, men träder i kraft om 30 dagar på grund av hur FSC:s regelverk är uppbyggt. Vi uppmuntrar svenska aktörer att sluta handla med Ryssland och Belarus redan idag.

FSC International har på sin hemsida skapat ett nyhetsflöde där du kan följa utvecklingen av FSC i berörda länder.

 

Fotnot: Förra veckan tillkännagav Assurance Services International (ASI) att samtliga certifieringsorgan förlorar sin ackreditering för Belarus. Detta är på grund av brister i att uppfylla FSC:s grundläggande arbetskrav samt säkerhetsrisker för dem som medverkar i kontroller av certifierade företag och skogsägare. Beslutet medför att samtliga skogsbruks- och spårbarhetscertifikat i Belarus avslutas, och att inga nya certifikat kan utfärdas. Beslutet baseras på en utredning som föregick den ryska invasionen av Ukraina. Läs mer hos ASI – Update on ASI oversight activities in Belarus.

Fotnot: FSC:s beslut träder i kraft 30 dagar efter publiceringen av de reviderade riskbedömningarna för FSC Kontrollerat virke från Ryssland och Belarus senare idag, det vill säga att ikraftträdande datum är den 8 april 2022.

Fotnot: FSC:s beslut leder så klart till frågor från våra samarbetspartners, certifikatsinnehavare, medlemmar och intressenter. Vi arbetar med att ta fram ett dokument med frågor och svar, som publiceras inom de närmaste dagarna.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy