Alla ämnen
Karriär

Hon är Årets Kraftkvinna 2021

Under måndagskvällen 15 november samlades ett hundratal deltagare på Årets Kraftkvinna, ett årligt event arrangerat av föreningen Kraftkvinnorna. Under kvällen utsågs Professor Lina Bertling Tjernberg vid KTH till Årets Kraftkvinna 2021. 

”I år går priset Årets Kraftkvinna till en kvinna som i en traditionellt manlig domän av energisektorn ändå blivit en stark kraft och garant för mer jämställd kompetensförsörjning inom såväl dagens som morgondagens hållbara energisystem. Hon har med tydligt engagemang, ledarskap och uthållighet på ett framgångsrikt sätt systematiskt byggt fundament och plattformar för en framsynt utbildning av morgondagens medarbetare inom energiområdet. Genom sitt arbete är hon en viktig brygga mellan utbildning och näringsliv för att i ett snabbt föränderligt energisystem forma framtidens kompetens.

Hon lyfter det nödvändiga och avgörande för energisektorn i att tidigt nå kommande generationer genom att aktivt vända sig till barn och ungdomar i skolans värld, inte minst flickor, för att ge en spännande och attraktiv bild av ett mer digitaliserat och elektrifierat energisystem.

Med styrka, tålamod och konkret handling har hon i sitt uppdrag som professor i den akademiska miljön på egna meriter kunnat bygga en stark vetenskaplig och medial plattform för att lyfta energifrågorna långt bortom att enbart vara en teknisk fråga. Som Årets kraftkvinna vill vi ge henne ytterligare energi och kraft i sitt engagemang för att attrahera fler unga, inte minst flickor, att välja och välkomnas till energiområdet och på så sätt bidra till en faktisk och långsiktig jämställdhet.” Så lyder motiveringen till Årets Kraftkvinna 2021.

Energiminister Anders Ygeman överlämnade diplomet till vinnaren av utmärkelsen tillsammans med Robert Andrén generaldirektör för Energimyndigheten och sammankallande av juryn. Författaren och ekonomijournalisten Katrine Marçal inspirerade deltagarna och avgående Näringsminister Ibrahim Baylan tackades av av nätverket.

Mer information om Kraftkvinnorna

Mer information om Lina Bertling Tjernberg KTH |

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy