Alla ämnen
Karriär

IVA tillsätter ny vd

IVA tillsätter ny vd
Sylvia Schwaag Serger tillträder den 1 oktober 2024 och blir då den tionde vd:n sedan IVA grundades 1919. Foto: Erik Cronberg, IVA

Sylvia Schwaag Serger är professor vid ekonomisk-historiska institutionen vid Lunds universitet och sedan 2019 ledamot av IVA:s avdelning Utbildning och forskning.

Måndagen 3 juni fattade Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens, IVA:s, Akademisammankomst beslut om att utse Sylvia Schwaag Serger till ny vd för IVA.

Hon har doktorerat i ekonomisk historia vid London School of Economics och har en masterexamen i internationell ekonomi och internationella relationer från Johns Hopkins University School of Advanced International Studies (SAIS).

– Med sin unika kompetens inom forsknings- och innovationsfrågor, kommer Sylvia Schwaag Serger att vara en stor tillgång för IVA. Hennes gedigna internationella erfarenhet och kunskap om nya tekniker som exempelvis AI, kommer att vara mycket värdefulla för de utmaningar och möjligheter som IVA och Sverige står inför. Jag har stor tilltro till att hennes visionära ledarskap kommer att skapa stort internt och externt engagemang, säger Marcus Wallenberg, IVA:s preses i ett pressmeddelande.

Ordförande i Formas forskarråd

Sylvia Schwaag Serger är ordförande i Formas forskarråd, ledamot i den statliga AI-kommissionen samt medlem i expertgruppen för halvtidsutvärderingen av Horisont Europa, EU:s ramprogram för forskning och innovation.

Från 2018 till 2021 var Sylvia Schwaag Serger prorektor vid Lunds universitet och var tidigare chef för internationellt samarbete på Vinnova. Hon har anlitats som Kina- och innovationsexpert av EU-kommissionen, OECD och Världsbanken och har varit ledamot i statsminister Stefan Löfvens nationella innovationsråd, samt i forskningsberedningen.

Arbetat mycket utomlands

Hon har en bred internationell arbetslivserfarenhet och har bland annat varit teknik- och vetenskapsråd vid ambassaden i Peking.

– Jag är glad och hedrad över att ha blivit vald till ny vd för IVA. Jag hyser stor beundran över den samlade kompetens och erfarenhet som IVA:s ledamöter besitter. Jag ser fram emot att leda IVAs verksamhet i en utmanande tid – för Sverige, Europa och världen, säger Syliva Schwaag Serger och fortsätter:

– Ingenjörskonst spelar en avgörande roll i att tackla vår tids största samhällsutmaningar och säkra vår framtida frihet och välstånd och här har IVA en viktig roll att spela.

Sylvia Schwaag Serger efterträder Tuula Teeri som varit vd sedan 2017.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy