Alla ämnen
Kraftvärme

Kraftringen lanserar klimatneutral värme

Kraftringen lanserar klimatneutral värme
Örtoftaverket är en av anläggningarna som miljövarudeklarationen gjorts på. Foto: Christina Fröjd

Med stöd av en EPD (Environmental Product Declaration) kan Kraftringen miljövarudeklarera hela sin fjärrvärmeleverans i Lund, Lomma och Eslöv.

Till följd av arbetet kan Kraftringen erbjuda en tilläggsprodukt till fjärrvärmen – Klimatneutral Värme.

Kraftringens fjärrvärmeproduktion är sedan flera år tillbaka 100 procent fossilbränslefri. Trots att fjärrvärmeproduktionen är fossilbränslefri, orsakar den ändå vissa utsläpp under sin livscykel.

I livscykeln innefattas allt ifrån utvinning av råvaror och transport av bränsle till produktionsanläggningar, till uppbyggnad och avveckling av såväl anläggningar som fjärrvärmeledningar.

För att beräkna fjärrvärmens totala klimatpåverkan över hela livscykeln har Kraftringen gjort en miljövarudeklaration, EPD (Environmental Product Declaration), på sitt största fjärrvärmenät som sträcker sig över Lund, Lomma och Eslöv.

Lägre klimatpåverkan än det svenska medelvärdet

– När Kraftringen lanserade EPD:n i höstas fick vi indikation på att vår fjärrvärme har betydligt lägre klimatpåverkan än det svenska medelvärdet för fjärrvärme. Det visar att vårt hållbarhetsarbete har gett resultat och det är vi väldigt glada för, säger Tobias Frolov, hållbarhetscontroller på Kraftringen.

– Vi är dock inte nöjda där, utan fortsätter att aktivt arbeta med att fjärrvärmen ska bidra med så låg klimatpåverkan som möjligt.

Ersätter ursprungsmärkt fjärrvärme

I samband med lanseringen av EPD har Kraftringen valt att ersätta ”Ursprungsmärkt Fjärrvärme”, där man i dag allokerar förnybart bränsle till kunderna, med Klimatneutral Värme.

Det innebär att Kraftringen beräknar och klimatkompenserar för fjärrvärmens totala utsläpp av växthusgaser över hela livscykeln. För kunden innebär det fjärrvärme som totalt sett bidrar med nettonoll-utsläpp av växthusgaser till atmosfären.

– ”Ursprungsmärkt Fjärrvärme” är fjärrvärmens motsvarighet till elens ”grön el”, men då hela vår fjärrvärmeproduktion är 100 procent fossilbränslefri finns det inte längre någon anledning att allokera ett visst bränsle, berättar Sara Sellin, affärsutvecklare på Kraftringen.

Klimatneutral Värme säljs nu till företagskunder i Lund, Lomma och Eslöv.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy