Alla ämnen
Biovärme

Kylan ställer höga krav på värmeförsörjningen

Den senaste tidens stränga kyla har ställt ökade krav på Kraftringens produktionsanläggningar att leverera värme till alla fjärrvärmekunder.

I slutet av förra veckan var den totala effekten i Lund-Lomma-Eslövs fjärrvärmenät uppe i cirka 360 MW värme vilket kan jämföras med 72 000 villavärmepumpar av standardmodell. Värmebehovet hittills är 25 procent högre än vad Kraftringen har prognostiserat för under februari.

Örtoftaverket, biokraftvärmeverk utanför Eslöv
Örtoftaverket, biokraftvärmeverk utanför Eslöv kan leverera 38 MW eleffekt och 88 MW värmeeffekt baserad på biobränslen. Örtoftaverket, biokraftvärmeverk utanför Eslöv

Produktionskapacitet på max

– All ordinarie produktionskapacitet var då uppe på max och nästa steg hade varit att starta nödfallsreserven i form av en gaspanna på Gunnesbo. Detta blev dock aldrig nödvändigt eftersom alla ordinarie anläggningar fungerade som de skulle, säger Patrik Schneider, produktionschef på Kraftringen.

Högst effekt på tio år

Effekten de senaste dygnen är den högsta på tio år. Senast vi var på dessa nivåer var vintern 2010/2011, då södra Sverige också hade långa perioder av sträng kyla. När temperaturen har gått upp under dagtid har Kraftringens produktionspersonal jobbat för fullt med att serva och inspektera anläggningarna för att förbereda inför kallare temperaturer och högt tryck under kvällen och natten.

– Nu verkar den värsta kylan ha gett med sig för den här gången. Med god planering och stora insatser från våra fantastiska medarbetare säkrade vi värmen för alla våra kunder. Vi står samtidigt väl rustade inför framtida köldperioder, avslutar Patrik Schneider produktionschef på Kraftringen.

 

Om Örtoftaverket

• Örtoftaverket är en av Sveriges modernaste produktionsanläggningar för fjärrvärme och el och drivs enbart på biobränsle. Kraftvärmeverket stod klart i mars 2014 efter en investering på 1,8 miljarder kronor.

• Örtoftaverket eldas med biobränsle från lokala och regionala markägare i Skåne och södra Småland. Totalt går det åt cirka 310 000 ton biobränsle per år, i form av bland annat skogsbränsle och returträ, för att driva verket.

• Örtoftaverket  producerar värme motsvarande halva fjärrvärmebehovet i Lund, Lomma och Eslöv (500 GWh) samt el motsvarande Eslövs årsbehov (220 GWh).

• Örtoftaverket kan leverera 38 MW eleffekt och 88 MW värmeffekt.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy