Alla ämnen
Jämställdhet

Lista: Så jämställd är energibranschen

Lista: Så jämställd är energibranschen
Kraftkvinnornas styrelse 2021. Från vänster: Amira El-Bidawi, Emma Wiesner, Natalie Sial, Karin Jonsson, Anna Nordling, Helena Olssén, Ambra Sannino. Foto: Kraftkvinnorna

Kraftkvinnorna har sammanställt 2022 års jämställdhetsundersökning för energibranschen. Den visar bland annat att elva nya energibolag kvalat in på jämställdhetslistan.

Undersökningen granskar  284 energibolag i Sverige. På topplistan av energibolag återfanns förra året 19 bolag på “topplistan”.

I årets granskning har resultatet förbättrats och 26 bolag har lyckats kvala in på topplistan, varav 11 helt nya bolag har förbättrat sitt jämställdhetsarbete och är årets nykomlingar.

Slutsatser av undersökningen

Det genomsnittliga svenska energibolaget har:

  • en styrelseordförande som heter Anders,
  • en VD som heter Anders,
  • en styrelse som består av sex män och två kvinnor,
  • en styrelse med en medelålder på 57 år,
  • 76 procent män som medarbetare.

Anders fortfarande i ledarrollen

Resultatet är mycket likt slutsatserna från 2021 och visar en oroande långsam förändringstakt i energibranschen.

– Det är tråkigt att se att traditionella föreställningar om energibranschen tillåts leva vidare. De vanligaste namnen på branschens ledare är fortfarande Anders, Johan, och Mats. Bland de 10 vanligaste namnen på våra vd:ar är det bara “Anna” som kvalar in först på plats åtta, säger Karin Jönsson, en av rapportförfattarna.

Fakta

Om Kraftkvinnorna

Kraftkvinnorna är ett ideellt nätverk för kvinnor i energibranschen som grundades 2015 med syftet att öka jämställdhet i energibranschen.

Läs mer om kraftkvinnorna här.

Trenden går åt fel håll

Sedan förra årets granskning 2021 visar flera parametrar en negativ trend. Bland annat så har andelen kvinnor i bolagen minskat och “Malin” som tidigare fanns på topplistan över vd-namn har slagit ut från listan.

– Vi är såklart besvikna, vi hade hoppats på mer positiv förändring sedan förra året. Att hela  57 procent, mer än hälften, av energibranschens bolag inte får ett enda jämställdhetspoäng i vår undersökning är ett stort fiasko, säger Emma Wiesner, en av rapportförfattarna.

Läs hela rapporten här.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy