Alla ämnen
Karriär

Lista: Så mycket tjänar energiingenjörer

Lista: Så mycket tjänar energiingenjörer
Lönerna för ingenjörer varierar kraftigt beroende på bransch. Högst medellön har ingenjörer inom fastighetsbranschen följt av finansbranschen. Foto: Pixabay

Vill du veta vad en ingenjör i energibranschen tjänar? Branschorganisationen Sveriges Ingenjörer har i en rapport sammanställt löneläget för ingenjörer verksamma i olika branscher – där energiingenjörer hamnar utanför topp tio.

Medellönen för ingenjörer som jobbar inom energibranschen ligger på 58 200 kronor för civilingenjörer och 51 500 kronor för högskoleingenjörer. Det visar Sveriges Ingenjörers senaste lönestatistik.

– Efterfrågan på den spetskompetens som ingenjörer besitter är bred och stark. Energiomställningen är tekniskt krävande vilket skapar behov av ingenjörskompetens, säger Johan Kreicbergs chefsekonom och samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer.

Högst lön inom fastighetsbranschen

De högsta medellönerna mätt i kronor för såväl civilingenjörer som högskoleingenjörer återfinns inom fastighetsbranschen följt av bank-, finans- och försäkringsbranschen och management- och strategikonsultbranschen.

Löneninivåerna för ingenjörer som jobbar inom energiföretag placerar sig betydligt lägre ned på listan. Även vid en mer detaljerad analys där hänsyn tas till utbildningsnivå, åldersstruktur, befattningsnivå och övertidsersättning hamnar löneläget för branschen utanför topp 10.

– Det är viktigt att ha i åtanke att löneskillnader mellan branscher kan hänga ihop med en rad olika faktorer. I de branscher där lönerna är högst finns det ofta en högre andel specialister och chefer. Dessutom varierar både åldersstrukturen och rätten till övertidsersättning mellan branscher. Det är i sig inte konstigt att branscher med en större andel yngre medarbetare har lägre löner än genomsnittet, säger Johan Kreicbergs chefsekonom och samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer.

– Många arbetsgivare uppger att de har svårt att rekrytera och redan i dag är arbetslösheten bland ingenjörer rekordlåg. Lön är och kommer fortsatt vara ett viktigt konkurrensmedel för att attrahera dessa individer, säger Johan Kreicbergs chefsekonom och samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer.

Topplista: Medellöner för civilingenjörer per bransch (privat sektor).
Topplista: Medellöner för högskoleingenjörer per bransch (privat sektor)
Topplista: Relativt löneläge per bransch (civilingenjörer & högskoleingenjörer)

Läs hela rapporten här.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy