Alla ämnen
Fjärrvärme

Lokala energibolaget lyfter bränslebristen inom fjärrvärmebranschen

Lokala energibolaget lyfter bränslebristen inom fjärrvärmebranschen
Returträ på Nykvarnsterminalen. Foto: SFAB

Krig och skenande inflation har skapat en utmanande situation för fjärrvärmebranschen. Det menar energibolaget SFAB som berättar om det pressade läget.

”Ett minskat utbud av bränslen har skapat en ansträngd situation i hela Europa. Under 2022 upplevde vi en prisutveckling som gick historiskt snabbt. Det är en utveckling som fortsatt under 2023 och gjort det både dyrt och svårt att få tag på bränslen”, skriver SFAB som levererar fjärrvärme i kommunerna Huddinge, Botkyrka och Salem.

Innan kriget exporterade både Ukraina och Ryssland stora mängder biobränsle, vilka nu nästan helt upphört. Detta har fått priserna på biobränsle att skena.

Jan Steinle, bränslechef på Söderenergi

– Vi konkurrerar med hela Europa om bränslen just nu. Den tuffa konkurrensen driver upp priserna till nivåer vi aldrig sett tidigare. Det pressar vår verksamhet och vi försöker alltid hitta nya vägar, men det är svårt att kompensera för bränslekostnader som ökat med 40 procent mellan 2021 och 2022, säger Jan Steinle, bränslechef på Söderenergi, systerbolaget till SFAB.

Ökad efterfrågan vid omställning

Även andra faktorer påverkar biobränslepriserna. Transportsektorn håller på att ställa om, vilket gör att efterfrågan på biobränslebaserade drivmedel ökar.

”Kombinationen av ett minskat utbud samtidigt som efterfrågan på biobränslen ökar har bidragit ytterligare till prisökningarna. Att bränslepriserna ökat påverkar produktionen av fjärrvärme. Och utvecklingen ser ut att fortsätta”, skriver SFAB.

Anders Björklin, marknads- och försäljningschef på SFAB. Fotograf: Daniel Hallberg

– Vi arbetar alltid för att hålla kostnaderna nere mot kunden, men vi vill vara transparenta och skapa en medvetenhet kring att problemen finns. Det har aldrig varit så svårt att få tillgång till rätt bränsle till bra priser, säger Anders Björklin, marknads- och försäljningschef på SFAB och fortsätter:

– Det är en tuff utmaning för oss och det kommer att påverka våra priser, men de ökande kostnaderna innebär ingen risk att produktionen stannar av. Alla kunder kan lita på fortsatt trygg värme. Fjärrvärmen är ett av de mest leveranssäkra alternativen och det ska det fortsätta vara.

Energimyndigheten släppte 25 maj en ny rapport, där de flaggar för att det råder brist på fasta biobränslen inför kommande eldningssäsong, vilket kan leda till ovanligt höga priser. Något som framåt kan påverka fjärrvärmepriset, konstaterar SFAB.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy