Alla ämnen
Karriär

LRF rekryterar Energiföretagens VD

Pernilla Winnhed, idag VD för Energiföretagen, blir ny chef för LRFs avdelning för Näringspolitik & Företagande och kommer att ingå i LRFs ledningsgrupp.

I sitt nya uppdrag ska Pernilla Winnhed tillsammans med sitt team av såväl sakexperter som påverkansexperter ta fram väl underbyggda och konkreta förslag
I sitt nya uppdrag ska Pernilla Winnhed tillsammans med sitt team av såväl sakexperter som påverkansexperter ta fram väl underbyggda och konkreta förslag I sitt nya uppdrag ska Pernilla Winnhed tillsammans med sitt team av såväl sakexperter som påverkansexperter ta fram väl underbyggda och konkreta förslag

– Vi är väldigt nöjda med rekryteringen av Pernilla Winnhed. Pernilla har en mycket värdefull kombination av kunskap från myndighets- och regeringskansliarbete inifrån, men också av att framgångsrikt driva en branschorganisation och stärka den branschens påverkansröst gentemot politiken. Det blir till stor nytta i vårt viktiga påverkansarbete, säger Anna Karin Hatt, VD och koncernchef för LRF.

LRF representerar hela det gröna näringslivet och är med sina 140 000 medlemmar, varav 119 000 företagarmedlemmar, en av Sveriges starkaste företagar- och intresseorganisationer. Avdelningen Näringspolitik & Företagande är nyckeln och motorn för att nå beslutsfattare, med målet att förbättra och skapa verkligt konkurrenskraftiga näringsvillkor för LRFs företagarmedlemmar. Avdelningens cirka 70 medarbetare arbetar i tre sakpolitiska enheter, en branschenhet som samlar arbetet i sju av LRFs åtta delbranscher, samt ett Brysselkansli.

LRF har högt ställda krav

­– Vi har haft höga ambitioner när vi letat efter vår nya näringspolitiska chef. Över 100 kvalificerade personer har sökt eller visat intresse för uppdraget, där Pernilla Winnhed var den som bäst motsvarade våra högt ställda krav. Som VD för Energiföretagen har hon genomfört en tydlig och imponerande förändringsresa när Energiföretagen bildades, genom en sammanslagning av de tidigare branschorganisationerna Svensk Energi och Svensk Fjärrvärme , säger Anna Karin Hatt.

Pernilla Winnhed, som är född i Ludvika men numera bor på Ingarö utanför Stockholm, har en gedigen meritförteckning. Hon har tidigare bland annat arbetat som departementsråd och chef för Energienheten i Regeringskansliet, varit kansliråd och biträdande enhetschef på samma enhet, chef för enheten för Energisystem på Statens Energimyndighet, ekonom på branschorganisationen Sveriges Elleverantörer och utredare på analysenheten vid dåvarande myndigheten NUTEK.

– Jag ser fram emot mitt nya uppdrag. LRFs medlemsföretag är avgörande för en hållbar tillväxt i Sverige och en förutsättning för att vi ska lyckas ställa om till ett hållbart samhälle med förnybara material och energikällor. Här finns alla möjligheter för att ta steget in i framtiden, men vi måste få rätt förutsättningar. En av mina och avdelningens viktigaste uppgifter blir att få med oss både politiken och konsumenterna på den utvecklingsresan, säger Pernilla Winnhed.

I sitt nya uppdrag ska Pernilla Winnhed tillsammans med sitt team av såväl sakexperter som påverkansexperter ta fram väl underbyggda och konkreta förslag, som både är medlemsförankrade och genomförbara och samtidigt lättillgängliga för politiker och andra beslutsfattare. Tillsammans med LRFs kommunikationschef ska hon utveckla metoder och arbetssätt för att med det som bas stärka LRFs påverkanskraft och opinionsbildande förmåga.

Ett steg framåt när det gäller kvinnors ledarskap

Anna Karin Hatt tillträdde som ny VD och koncernchef för LRF i augusti 2019 och har sedan dess rekryterat två mycket erfarna nya chefer till ledningsgruppen. Tidigare i vår blev det klart att Luftfartsverkets kommunikationsdirektör Elisabeth Lindgren får den nyinrättade tjänsten som Försäljnings- och medlemsutvecklingschef, och nu rekryteras även Energiföretagens VD till LRF.

– LRF har ett mycket starkt varumärke, och ses uppenbart som en god och utvecklande arbetsgivare. Vi har haft över 100 personer inblandade i var och en av dessa rekryteringsprocesser, trots att vi haft mycket högt ställda krav på vad vi sökt. Det visar på attraktiviteten i LRF, och det gröna näringsliv vi representerar. Med dessa två rekryteringar tar vi också ytterligare ett steg framåt när det gäller kvinnors ledarskap i det gröna näringslivet. Med Pernilla och Elisabeth blir vi sex kvinnor och tre män i LRFs nya ledningsgrupp, säger Anna Karin Hatt.

Pernilla Winnhed tillträder sin nya tjänst senast den 1 december 2020.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy