Alla ämnen
Biovärme

Metsä Tissue satsar på bioenergi för värmeproduktion i Sverige

Metsä Tissue, en del av Metsä Group, har under de senaste fem åren investerat cirka 30 MEUR i hållbar värmeproduktion vid sina svenska mjukpappersbruk. Som ett resultat använder Metsä Tissues bruk i Mariestad, Pauliström och Nyboholm nu fossilfri och CO2-neutral ånggenerering i sin mjukpappersproduktion.

– Energismart framtid är byggd på förnybara energikällor – även vid produktion av mjukpapper där torkfasen är värmeintensiv. Därför har vi investerat i bioenergi vid alla våra svenska bruk , säger Mark Watkins, SVP Consumer Nordics på Metsä Tissue.

– Vi startade den nya biopannan vid vårt bruk i Nyboholm i slutet av 2017. Tidigare har vi använt delvis fossila bränslen för värmeproduktion. Men nu har den nya pannan gjort det möjligt för oss att övergå till att använda enbart biobränslen, vilket betyder bark, sågspån, träflis och andra träbaserade bränslen. Vi använder också slam som är en biprodukt från återvinningen av returpapper vid våra bruk. Fortsättningsvis används olja endast som reservbränsle vid exceptionella omständigheter för att säkerställa produktionens kontinuitet.

Investeringen i dessa biopannor (en i Pauliström, två i Mariestad och den senaste nu i Nyboholm) stödjer Metsä Groups mål att minska fossila CO2-utsläpp i produktionen.

Hållbarhet är grundläggande

– I Sverige producerar vi Lambi och Serla produkter för hushåll och Katrin produkter för professionellt bruk, och våra produkter levererar hygien och välbefinnande till miljontals människor varje dag. Vi är också en ansvarig arbetsgivare och lokal tillverkare, och hållbarhet har en grundläggande roll i allt vi gör, säger Watkins. Konsumenterna är alltmer medvetna om hållbarhetsfrågor, vilket är bra för oss, eftersom Metsä är en föregångare inom hållbar bioekonomi.

Mark Watkins, SVP Consumer Nordics
Mark Watkins, SVP Consumer Nordics Mark Watkins, SVP Consumer Nordics

Fakta

Om Metsä Tissue

Metsä Tissue tillverkar mjuk- och matlagningspapper  för konsumenter, kunder och slutanvändare. Företaget är en ledande leverantör av mjukpappersprodukter till hushåll och yrkesverksamma i Europa och till ledande leverantör av baknings- och matlagningspapper. Huvudvarumärken är Lambi, Serla, Mola, Tento, Katrin och SAGA. Företaget har produktionsenheter i fem länder och totalt cirka 2800 anställda. Försäljningen år 2017 var 1 miljard euro.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy