Alla ämnen
Pellets

Ny pelletsfabrik kan bli verklighet Värmland

Moelven utreder förutsättningarna för att bygga en ny pelletsfabrik vid Valåsens sågverk i Karlskoga eller vid Edanesågen utanför Arvika.

Moelven har tidigare under 2021 meddelat att företaget ska investera 600 miljoner kronor för att öka produktionen vid sågverken Moelven Valåsen och Moelven Edanesågen. Störst blir investeringen i Edanesågen med 450 miljoner kronor.

Moelven Valåsen
Moelven Valåsen Sågverk utanför Karlskoga. Moelven Valåsen Sågverk utanför Karlskoga. Moelven Valåsen

Mer sågspån

Investeringarna vid båda sågverken kommer att öka kapaciteten betydligt från och med 2024 när investeringarna är genomförda. Den utökade produktionen av sågade trävaror kommer att generera ökade volymer sågspån. Moelven undersöker möjliga användningsområden för sågspånet och en möjlighet är att producera pellets. Till Karlskoga Tidning säger Tomas Haglund, vd för Moelven Valåsen att han inte vill spekulera i var en möjlig pelletsfabrik skulle kunna placeras och konstaterat att han inte är inblandad i projektet.

Nystartad pelletsfabrik i Norge

Under 2020 startade Moelven en pelletsfabrik i Sokna utanför Hønefoss cirka 60 kilometer nordväst om Oslo. Fabriken drivs av Moelven Pellets AS och är integrerad med sågverket på samma plats. Investeringen i pelletsfabrik och energianläggning var 270 miljoner norska kronor. Moelven samarbetar med SCA kring marknadsföring och leveranser av pellets. Fabriken i Sokna har en kapacitet på 80 000 ton per år.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy