Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

OKQ8 testar försäljning av 78 procent förnybar biobensin

Fem utvalda stationer är först ut i Sverige med att, under en begränsad period, erbjuda bensin med 68 procent förnybar biobensin och 10 procent förnybar bioetanol, totalt 78 procent förnybart inblandning.

I samarbete med Neste ger OKQ8 kunder i Norrtälje, Uppsala, Gävle, Enköping och Västerås möjligheten att tanka drivmedlet, med hela 78 procent förnybar inblandning som minskar växthusgasutsläppen markant. Förnybar biobensin kan användas i både bensin-, E85- och hybridbilar.

OKQ8
GoEasy 95 Biobensin på fem OKQ8-stationer från den 13 september GoEasy 95 Biobensin på fem OKQ8-stationer från den 13 september

– Omställningen för att nå klimatmålen är vår största prioritet och att hjälpa medlemmar och kunder att ställa om på olika sätt är varför vi finns till. Vi är därför stolta över att, tillsammans med Neste, under en period kunna erbjuda förnybar bensin till våra kunder på fem utvalda stationer. Vår förhoppning är att vi får möjlighet att erbjuda biobensin på fler stationer i framtiden, säger Karin Hellgren, kommunikationschef på OKQ8.

Uppfyller standard EN228

Alla bilar med en förbränningsmotor för bensin kan tanka GoEasy 95 Biobensin. Bensinen uppfyller befintlig standard EN228, som reglerar vilka motorer som kan köras på bränslet.

GoEasy 95 Biobensin innehåller 68 procent förnybar bensin och 10 procent etanol och ger en markant växthusgasminskning jämfört med om fossil bensin använts. Förnybar bensin kan spela en viktig roll för att minska utsläppen från bensindrivna bilar i befintlig fordonsflotta och bidra till att nå målet om att sänka CO2-utsläppen från transporter med upp till 90 procent.

– Vi är mycket glada över att vi tillsammans med OKQ8 nu, genom detta pilotprojekt kan erbjuda produkten till slutkunder under en begränsad tid. Att testa förnybar bensin är ytterligare ett steg i riktningen mot att utveckla innovativa lösningar för att minska den mängd koldioxid som släpps ut i atmosfären, säger Andreas Teir, vd för Neste Sverige.

Biobensin på fem orter

Följande stationer och orter kommer att sälja GoEasy 95 Biobensin från den 13 september:

● Enköping – Sandgatan
● Gävle – Brynäsgatan
● Norrtälje Grind – Klövergatan
● Uppsala – Årstagatan
● Västerås – Hällamotet

Efterfrågan avgör hur länge produkten finns till försäljning, då den levereras till stationerna i en begränsad mängd.


Fakta GoEasy 95 Biobensin

• Innehåller 68 % förnybar bensin och 10 % etanol samt för motorn rengörande additiv, för lägsta möjliga bränsleförbrukning och utsläpp.
• Råvarorna vid tillverkningen av den förnybara bensinen kommer från, bland annat, matavfall.
• Sänker CO2-utsläppen med upp till 65 % enligt beräkningar i enlighet med EU Renewable Energy Directive 2009/28/EC.
• Kan användas i både bensin-, E85- och hybridbilar och uppfyller standarden SS-EN 228.
• GoEasy 95 Biobensin tillverkas av Neste och säljs på fem utvalda OKQ8 stationer med start från 13/9 2021.

 

 

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy