Alla ämnen
Bränslehantering

ProCranes levererar ny biobränsletravers till Statkraft

JJ Gruppen i Kungsbacka tar hem stort uppdrag på hemmaplan. När norskägda Statkraft Värme AB skulle skaffa ny bränsletravers till sin uppgraderade biobränsleanläggning i Hammargård fjärrvärmeverk i Kungsbacka, valde man JJ Gruppen nästgårds som leverantör.

Exempel på traversinstallation från ProCranes
Exempel på traversinstallation från ProCranes Exempel på traversinstallation från ProCranes

Att JJ Gruppen skulle ta hem uppdraget var inte helt otippat. Enheten ProCranes i Kungsbacka/Kristianstad har installerat ett stort antal bränsletraverser på biobränsleanläggningar över hela landet. Dessutom levererade man den gamla traversen 2003. Anläggningen dubblerar nu effekten med en ny biobränslepanna och anpassar förbränningen för bark och sågspån, i stället för stamvedsfli,  som har ett något högre energiinnehåll. Därför behöves nu en bränsletravers med större kapacitet och högre driftklass.

Högre kapacitet

JJ Gruppen/ProCranes AB kommer att leverera ny travers, nytt styrsystem och ny kranbana. Den nya traversen kommer att kunna mata pannorna med 250 m3 biobränsle i timmen, vilket innebär en ökning från 180 m3. Det betyder att den nya traversen både måste kunna lyfta större volym och åka snabbare. Därför bestämde man sig för att behålla lyftkapaciteten på 10-ton och istället uppgradera till ett lyftmaskineri av högsta driftklass från KW Kranwerke i Mannheim. Skopan, som har en kapacitet på 8 m3 jämfört med 6,3 m3 tidigare, kommer att levereras av danska BSV Krantilbehør A/S.

Uppåt i Kungsbacka

2017 var det hittills bästa året i JJ Gruppens historia och 2018 har börjat mycket bra.
– Vi vann upphandlingen i konkurrens med fyra konkurrenter och är givetvis glada över att få fortsatt förtroende som leverantör, särskilt som Statkraft är beläget nästgårds, berättar Mats Adler, vd och projektansvarig på ProCranes.
– Lösningen bygger på vårt nya koncept Safe 4.0, som i sin tur bygger på Siemens fail-safe PLC, ABB:s frekvensomriktare ACS880 och PROFIBUS/PROFIsafe kommunikationsbuss. Till det kommer ett system för säker kontroll av lastbilar i tipphallen.

Regelrätt upphandling

Statkraft genomförde upphandlingen i konkurrens enligt LUF (Lagen om Upphandling inom Försörjningssektorn) och det utföll till ProCranes fördel.
– ProCranes var den anbudsgivare som bäst uppfyllde våra fyra utvärderingskriterier: ett konkurrenskraftigt pris; en teknisk lösning som var anpassad till den befintliga byggnaden; gedigna referenser samt kunde visa att de håller uppsatta tidplaner. Dessutom tillhandahåller de bra service. Inget av de konkurrerande anbuden hade alla fyra ”rätt”, säger Lars Lindskog, ansvarig för inköp och projektledare på Statkraft. Traversen kommer att börja levereras i juni och sättas i drift i slutet av augusti.

Fakta

Fakta

Hammargård fjärrvärmeverk i Kungsbacka, som togs i drift 2003, består av två biobränslepannor på 14 MW vardera med varsin rökgaskondensator på 3,6 MW samt två oljepannor på 14 MW vardera. Hammargård har även en värmepump med en kapacitet på 2,8 MW värmeeffekt och 1,9 MW kyleffekt samt tre kylmaskiner på mellan 1,2 och 1,8 MW kyleffekt för fjärrkyla.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy