Alla ämnen
Pellets

SCA Energy säljer pellets från Bioenergi i Luleå

Sedan första oktober 2016 ansvarar SCA Energy för försäljning av pellets tillverkad av Bioenergi i Luleå.

SCA Energy står också för 100 procent av råvaran till fabriken i Luleå jämfört med 50–60 procent tidigare. Bioenergi i Luleå ägs till 91 procent av Luleå Energi och resterande nio procent ägs av SCA.

Effektivare logistik och försäljning

– SCA Energy beställer pellets av oss, vi producerar och levererar till SCA Energy som i sin tur ansvarar för försäljning till slutkund. SCA säljer under både SCAs varumärke Bionorr och under Bioenergi i Luleås varumärke, förklarar Conny Holmberg, produktionschef på Bioenergi i Luleå.

Nu har vi dels en effektivare marknadsorganisation och dels har vi optimerat logistiken för leveranser av pellets i och med det nya upplägget, säger Stefan Rönnqvist, marknadsdirektör biobränsle på SCA Energy i Sundsvall.

Incident med glödbrand

Under sommaren 2016 uppstod en glödbrand, genom självantändning, i ett pelletslager hos Bioenergi i Luleå. För att komma åt själva glöden fick 5 000–6 000 ton pellets flyttas ut ur lagret. Brandkåren arbetade parallellt med att blöta ner pellets närmast glödbranden.

– Vi fick stoppa produktionen under ett dygn, men det påverkade inte produktionsvolymen i någon märkbar omfattning. Vi återanvände en del pellets som råvara och sålde en viss volym som brandskadad pellets, säger Conny Holmberg.


Denna text publicerades först i Bioenergi nr 2-2017.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy