Alla ämnen
Biovärme

Skurups Fjärrvärme byter halm mot skogsflis i ny fjärrvärmeanläggning

Den nya anläggningen levereras av KMW Energy i Kanada som en nyckelfärdig leverans. Anläggningen består av två pannor på 4 MW och en rökgaskondensering som ger ytterligare 2 MW. Investeringen är 30 miljoner kronor. Lars Blom, vd för Skurups Fjärrvärme, berättar mer om den nya anläggningen.

– Bakgrunden till investeringen är att vår gamla halmpanna började bli uttjänt och var för liten. Dessutom varierade tillgången och kvalitén på halm mycket beroende på vädret. Det gjorde att vi valde att bygga en ny anläggning och byta från halm till skogsflis som bränsle. Halmpannan använde ungefär 6 000 ton halm per år. Effekten var 4,5 MW, det var den största halmpannan i Sverige från 2000 till 2019. Men nu är det slut på denna epok, vi stängde pannan i juni, säger Lars Blom.

Lars Blom
Lars Blom, vd för Skurups Fjärrvärme, framför en av två ugnar som levererats av KMW Energy Inc. i Kanada.

Två pannor

Efter en analys kom Skurups Fjärrvärme fram till att bygga anläggningen med två pannor för att klara både låglastperioden på sommaren och topplast på vintern. Anläggningen utrustades med ett gemensamt elfilter och kondensering för de båda pannorna för att få en komplett anläggning anpassad för fuktig flis.

Valde KMW Energy

Skurups Fjärrvärme inventerade marknaden för att se vilka leverantörer som fanns i Sverige.

– Vi tog in pris från fem olika leverantörer och kom fram till att KMW Energy hade det mest fördelaktiga priset samt ett bra koncept. KMWs anläggningar i Sverige har ett bra rykte och vi fick bra intryck av Eric Rosén, vd på KMW Energy, han lyssnade på våra önskemål och vi hjälptes verkligen åt för att få ett bra koncept, säger Lars Blom.

Det finns många KMW-anläggningar i Sverige. Men KMW Energi som fanns i Norrtälje finns inte längre kvar som företag efter en konkurs våren 2014. KMW Energy i Kanada startade 1987 som en avknoppning från svenska KMW. Under många år har företaget levererat anläggningar i framförallt Nordamerika, men även andra delar av världen. Företaget leds av Eric Rosén som har en bakgrund i Sverige.

Kontakt av tillfällighet

– Det var en ren tillfällighet att vi fick kontakt. Jag frågade Roger Andersson på Biram Svets och Industrimontage, som utför service på många pannor, om tips på bra pannleverantörer med utrustning som funkar bra och inte kräver mycket underhåll. Jag fick svaret att KMW är bra och fick tips om att KMW Energy är verksamma i Kanada. Jag hade inte en aning om att de fanns kvar men fick på så vis kontakt med Eric Rosén, berättar Lars Blom.

Samarbete om tillverkning

Anläggningen består av två 4 MW-pannor med kondensering som ger ytterligare 2 MW. Rökgasreningen är byggd för att klara utsläppskraven i MCP-direktivet. Anläggningen klarar fuktig flis upp till 55 procent fukthalt och är utrustad med rökgasåterföring för att klara att elda med torrare bränsle. Ugnar och roster levereras av KMW Energy men flera komponenter tillverkas i Sverige. KMW Energy har inlett ett samarbete med Biram Svets och Industrimontage för att tillverka och montera utrustning från KMW Energy. Pannan levereras av Danstoker medan Scheuch levererar elfilter och rökgaskondensering.

Befintlig byggnad

– Vi bygger hela anläggning i den gamla pannhallen och det gamla halmlagret. Det gör att investeringen har kunnat hållas nere. Det är en utmaning att få plats med alla delar – två ugnar, två pannor, elfilter, kondensering med mera – i befintlig byggnad, förklarar Lars Blom.

Skogsflis ersätter fossil olja

Den nya anläggningen har mer än dubbelt så hög effekt jämfört med den gamla och kommer att använda 35–38 GWh flis till att börja med. Efterhand som Skurup växer kan det bli mer.

– Användningen av fossil olja kommer att sjunka kraftigt till under en procent. Även spetslasten kommer att klaras med biobränsle. Det är bara om det blir riktigt kallt, ner mot 15 minus som vi kommer att behöva lite olja, säger Lars Blom.


Denna artikel publicerades först i Bioenergi nr 5-2019 som finns att läsa som e-tidning här

Fakta

FAKTA

Om Skurups Fjärrvärme:

Skurups Fjärrvärme är en del av Lantmännen Agrovärme.

Leverantörer: 

  • Totalleverantör inklusive ugn med roster och styrsystem: KMW Energy
  • Panna: Danstoker
  • Elfilter och kondensering: Scheuch
  • Installation: Biram Svets och Industrimontage

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy