Alla ämnen
Biogas

St1 förädlar biogasen i Borås för hela Norden

St1 förädlar biogasen i Borås för hela Norden
Matti Oksanen, ansvarig för biogasaffären på St1, och Magnus Kårestedt, VD Borås Energi och Miljö, inviger den nya biogasanläggningen.

Borås Energi och Miljö kommer via sin biogasanläggning att leverera rågasen som sedan uppgraderas och förvätskas i St1s nya anläggning. Biogasen kommer att säljas på marknaden som fordonsgas. Den förvätskade biogasen som kan transporteras längre kommer att kunna säljas över hela Norden.

-Vi är nöjda över partnerskapet och samarbetet vi har med Borås Energi och Miljö så att vi delar processen hela vägen från produktionen av rågas till uppgradering och förvätskning av biogas, säger Fredrik Åkesson, Head of Biogas Production at St1

Under 2024 öppnar St1 ett flertal stationer för LBG i hela Norden, nu närmast i Finland. Anläggningen som kommer att ha en kapacitet att årligen producera 60 GWh, kommer att möjliggöra att St1 kan möta den ökade efterfrågan på marknaden.

Biogas är en viktig del av energiomställningen i samhället och St1 satsar på såväl komprimerad, som flytande biogas i hela Norden.

-Att vi utökar vår produktion gör att vi kan fortsätta bygga ut våra stationer för flytande biogas och möta den efterfrågan som finns på marknaden. Partnerskap, som det vi har med Borås Energi och Miljö, är också en viktig del i vår satsning på biogas,” säger Matti Oksanen, ansvarig för biogasaffären på St1.

St1 satsar för att stärka biogasaffären i hela Norden

Den nya anläggningen blir en del i ledet för att producera biogas av boråsarnas matavfall och avloppsslam. St1 har också tagit över de publika tankstationerna och tankningen av avfallsfordon på Sobacken som tidigare ägts av Borås Energi och Miljö. Samarbetet kommer säkerställa ett tätt samarbete i hela produktionsprocessen.

-Vårt samarbete kommer innebära att vi tillsammans kan skapa en större klimatnytta med Borås biogas än om vi hade fortsatt satsningen själva. Borås Energi och Miljö kommer att fortsätta att röta boråsarnas matavfall och avloppsslam, och ST1 kommer att förädla gasen och avyttra biogasen på marknaden. Samarbetet bygger på att vardera parten gör det den är bäst på i värdekedjan, säger Magnus Kårestedt, VD på Borås Energi och Miljö.

St1 satsar på att utöka sin biogasaffär i hela Norden och bygger inte bara ut produktionen och tankstationerna för både CBG och LBG utan också genom strategiska samarbeten och uppköp för att stärka biogasaffären på marknaden.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy