Alla ämnen
Pellets

Stora Enso går över till sex millimeters pellets i Sverige

Nytt för Stora Enso är att den pellets som produceras både vid Ala sågverk och Gruvön har diametern sex millimeter istället för åtta millimeter.

Vid Ala sågverk väntas Stora Enso producera 77 000 ton pellets under 2017 och 95 000 ton nästa år.

– Redan två och en halv månad efter starten ligger vi före produktionsplanen. Det ser fantastiskt bra ut, säger Tomas Isaksson.

Anpassning till teknik och marknad

– Det är en viktig förändring som vi gör när vi slutar med åttamillimeterspellets och börjar med att tillverka pellets med sex millimeters diameter istället. Skälet är att vi anpassar oss mer mot den europeiska marknaden för pellets som används i mindre energianläggningar, säger Tomas Isaksson.

I till exempel Tyskland, England och Italien används 100 procent sexmillimeterspellets. De stora utrustningstillverkarna i till exempel Österrike har anpassat sina förbränningsutrustningar till sexmillimeterspellets.

– Tekniken fungerar också med åtta millimeter, men den fungerar bättre med sexmillimeterspellets. För oss finns det ingen anledning att producera en produkt som är mindre anpassad för framförallt de små anläggningarna. För de stora anläggningarna har storleken ingen betydelse. Sexmillimeterspellets fungerar även bättre vid vakuumtransport och i skruvar. Totalt producerar Stora Enso nu 450 000 ton pellets i Europa varav fyra femtedelar kommer att vara sexmillimeterspellets, förklarar Tomas Isaksson. 


Denna artikel publicerades först i Bioenergi nr 1-2017

Fakta

Om Stora Ensos pelletsproduktion

Vid Stora Enso Ala sågverk i Ljusne sågas varje år cirka 370 000 kubikmeter. Pelletsproduktionen beräknas bli cirka 95 000 ton per år. I pelletsfabriken finns förberett för att sätta in en fjärde press om sågverket skulle öka sin produktion. Vid Stora Enso i Gruvön produceras 100 000 ton pellets per år.

Det innebär att Stora Enso nu kan tillverka cirka 195 000 ton pellets per år i Sverige, vilket motsvarar drygt tio procent av användningen av pellets på den svenska marknaden.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy