Alla ämnen
Pellets

Svenska Skogsplantor investerar 35 miljoner i 48 nya biobränslepannor

Svenska Skogsplantor fortsätter satsa på uppvärmning med biobränsle och minskar företagets koldioxidutsläpp med 80 procent. Den nya investeringen omfattar alla fem plantskolor och ger en årlig koldioxidreduktion på 1 800 ton med de 48 nya biobränslepannorna.

Hållbarhet är en prioriterad och viktigt fråga inom Svenska Skogsplantor. Bytet från fossil olja till förnybar pellets har pågått sedan 2018 med tolv biobränslepannor i första etappen och gav inledningsvis en koldioxidreduktion på 500 ton koldioxid per år. Nu tas nästa steg och samtliga fem plantskolor kommer att installera nya hållbara biobränslepannor.

Hållbar plantproduktion

– En hållbar plantproduktion är sedan länge ett av våra viktigaste områden. Uppvärmning av växthusen är det mest energikrävande i vår verksamhet och tack vare den här investeringen blir vi nu helt fossilfria inom det här området. Det är en stor klimatinvestering som vi gör eftersom vi har en ambition om att ligga i framkant vad gäller hållbar utveckling och produktion, säger Roger Johansson, affärsområdeschef för Svenska Skogsplantor.

Roger Johansson
Roger Johansson, affärsområdes-chef för Svenska Skogsplantor. Roger Johansson

48 nya pelletspannor

Svenska Skogsplantor har fem plantskolor runt om i Sverige. Sedan länge används biobränsle i Kilåmons plantskola. Där kompletteras anläggningen nu med sex pelletspannor. Under 2018 installerades de första sex pelletspannorna på Vibytorps respektive Trekantens plantskolor. Nu kompletteras de investeringarna med åtta nya pannor på Vibytorp och fyra nya på Trekanten, samtidigt som Lugnets plantskola utrustas med tolv pelletspannor och Stakhedens plantskola får 18 nya pelletspannor när alla oljepannor byts ut.

Påbörjar installationer i augusti

– Besparingen om 1 800 ton koldioxid motsvarar 285 varv runt jorden med en fossildriven bil. Det känns verkligen bra att kunna göra den här investering som skapar så stor samhällsnytta, säger Niclas Noord, teknisk chef på Svenska Skogsplantor.

Varmluftspannorna är monterade och förbereda i en container när de kommer fram till växthusen där det sker inkopplingar och uppstart av anläggningarna.

– Det är likadana pannor som i första etappen, men från en annan leverantör denna gång. Vi fick helt enkelt ett bättre pris, säger Niclas Noord. Leveranserna och installationerna påbörjas i augusti i år och avslutas i februari 2020.

Italienska pannor

De 48 nya varmluftspannorna har en effekt på vardera 350 kW och är placerade vid gavlarna på växthusen. Ordern tilldelades Pelltec i Vittaryd norr om Ljungby, ett företag med fem anställda och en omsättning på cirka tio miljoner kronor under 2018.

– Detta betyder mycket för oss och det blir en stark referens för oss. Jag hoppas att andra plantskolor får upp ögonen. Det ligger i tiden att ställa om till förnybart om man vill vara med i branschen. Vi kommer att klara leveransen genom att ta in underentreprenörer och lokala entreprenörer, vi kommer inte att nyanställa, säger Johannes Andersson på Pelltec. Varmluftpannorna tillverkas av Mabre, en italiensk leverantör. Varje panna kommer att ha en pelletssilo från Mafa.

– Det är viktigt att investera i biovärme för att minska koldioxidutsläppen. De minskade med 500 ton per år efter första etappen och efter andra etappen kommer de att minska med ytterligare 1 800 ton totalt 2 300 ton per år, säger Niclas Noord.

Utan stöd

I den första etappen var investeringen tio miljoner kronor och Svenska Skogsplantor fick 45 procent investeringsstöd från Klimatklivet. Men den andra etappen genomförs utan stöd från Klimatklivet.

– Återbetalningstiden är längre för den andra etappen, mellan fem och tio år. Det är ett strategiskt viktigt beslut och vi gör det även om pay-off-tiden blir längre i detta fallet, säger Niclas Noord.

Text: Anders Haaker


Denna text publicerades först i Bioenergi nr 3-2019 som du hittar i vårt bibliotek med e-tidningar

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy