Alla ämnen
Biovärme

Sveriges vackraste värmeverk finns i Varberg

Branschorganisationen Energiföretagen Sverige har utsett Sveriges vackraste värmeverk.

Vinnare blev Varberg Energis fliseldade värmeverk Flisan af Varberg, med Borås Energi och Miljös Ryaverket och Fortum Värmes Värtaverket i Stockholm på delad andraplats, skriver Energiföretagen Sverige i ett pressmeddelande.

Samhällets renande njurar. Stadens livsgivande blodomlopp. Kanske inte alla tänker på värmeverk som vackra men tittar man närmare så kan även en ful byggnad vara vacker. För att den ligger fint, eller för det fina den bidrar med.

Beskrivningarna av de svenska värmeverken kan variera, men ett är säkert, vi kan vara stolta över vår fjärrvärme som värmt svenskar ända sedan 40-talet. Med fjärrvärme kan vi ta vara på energin – i spill från skogen, värme från en industri eller ur avfall som inte kan återvinnas på annat sätt.

– Vi ville uppmärksamma nyttan med fjärrvärme på ett oväntat sätt, genom att utlysa en tävling om Sveriges vackraste värmeverk. Alla fjärrvärmeföretag har kunnat nominera sina värmeverk och en del av bedömningen har förutom den yttre skönheten byggt på motiveringen till varför just deras verk är Sveriges vackraste, säger Annika Johannesson, kommunikationsansvarig på Energiföretagen Sverige.

Varberg Energis fliseldade värmeverk Flisan af Varberg är Sveriges vackraste Värmeverk. Fotograf: Foto: Niclas Berglund
Varberg Energis fliseldade värmeverk Flisan af Varberg är Sveriges vackraste Värmeverk. Fotograf: Foto: Niclas Berglund Varberg Energis fliseldade värmeverk Flisan af Varberg är Sveriges vackraste Värmeverk. Fotograf: Foto: Niclas Berglund

Sju finalister gjorde upp om titeln och vinnare blev Flisan af Varberg, Varberg Energis fliseldade värmeverk, designat av arkitekt Tomas Hago vid Liljewalls Arkitekter i Göteborg.

– Det känns riktigt roligt att vårt fjärrvärmeverks arkitektur uppmärksammas. Det ligger i Varbergs hamn och eftersom vi ville att det skulle passa in designades det som ett skepp. Vi hoppas att det ska inspirera till nytänkande i ett område som kommer att utvecklas mycket de närmaste åren, säger Madeleine Dragstedt, marknadschef Varberg Energi.

På delad andraplats kom Ryaverket i Borås, där Borås Energi och Miljö har producerat el och värme sedan 1960-talet. Det utmärker sig särskilt med turbinhallens enorma rymd och kyrkliknande vägg av 49 fönster. Det värmer både boråsarna och en del av Borås gator så att de är snö- och isfria.

Andraplatsen delades med Fortum Värmes biokraftvärmeverk i Stockholm, Värtaverket, som invigdes 2016 och är världens största i stadsmiljö. Det värmer stockholmarna, är ritat av Urban Design och smälter vackert in i den omgivande anrika industribebyggelsen.

– Juryn har haft ett tufft jobb att välja mellan många fina förslag, vilket har varit extra roligt. De svenska värmeverken värmer halva Sverige men fjärrvärmen når inte utanför våra gränser. Därför prisas vinnarna med hundra värmande räddningsfiltar för människor på flykt, som delas ut av Röda Korset vid Medelhavet, avslutar Annika Johannesson.

Samtliga finalister och motiveringar

Vinnare: Flisan af  Varberg

Förutom ära och berömmelse får vinnaren en specialtillverkad jättevepa som kan pryda verket och visa värmen som produceras där, trots att det är en osynlig produkt. Vepans motiv är en bild tagen med värmekamera, så kallad termofotografi, som får stå som symbol för fjärrvärmens nytta.

Även 100 filtar via Röda Korset och blommor till receptionsdisken ingår i priset.

Juryns motivering:

Precis vid havet och Varbergs hamn, väl designat av arkitekt Tomas Hago vid Liljewalls Arkitekter i Göteborg för att knyta an till kust och hav och harmonisera med närmiljön, ligger Flisan af Varberg. Likt ett skepp som stävjar mot framtiden är Flisan en symbol för Varberg Energis omtanke om det förnybara och ansvaret för att skapa ett framtida hållbart samhälle.

Grattis Flisan af Varberg och Varberg Energi till vinsten i Sveriges vackraste värmeverk!

 

Delad andraplats: Värtaverket i Stockholm

Vinner 100 filtar via Röda Korset och blommor till receptionsdisken.

Juryns motivering:

Som ett vackert och välritat landmärke med sina böljande och asymmetriska former, ritat av Urban Design, smälter det nya biokraftvärmeverkets rundade fasadstruktur av vertikala terrakottaelement väl ihop med Ferdinand Bobergs gamla anrika industribebyggelse. Världens största biokraftvärmeverk i stadsmiljö är redan befäst som ett viktigt landmärke i Stockholm, beläget precis på randen mellan storstad och skärgård.

Grattis Fortum Värme till en delad andraplats i tävlingen Sveriges vackraste värmeverk!

 

Delad andraplats: Ryaverket i Borås

Vinner 100 filtar via Röda Korset och blommor till receptionsdisken.

Juryns motivering:

Sedan 1965 har det ståtliga kraftvärmeverket Ryaverket, med turbinhallens enorma rymd och närmast sakrala vägg av 49 fönster samt den vackra ackumulatortanken, värmt boråsarna och hållit gator fria från snö och halka.

Grattis Borås Energi och Miljö till en delad andraplats i tävlingen Sveriges vackraste värmeverk!

 

Övriga finalister

Kraftvärmeverket i Västerås

Med en väldesignad och färgglad byggnad samt välskrivna motiveringar är det enkelt att förstå hur mycket nytta Mälarenergis kraftvärmeverk gör för staden Västerås och dess kommande generationer. Grattis till en hedersplats i tävlingen Sveriges vackraste värmeverk.

Lillesjö kraftvärmeverk, Uddevalla

De mycket vackra och dramatiska bilderna på Lillesjös imponerande kraftvärmeverk, invigt den 19 januari 2009 av HKH Kronprinsessan Victoria, ger Uddevalla Energi en hedersplats i tävlingen Sveriges vackraste värmeverk. Grattis!

Lugnvik, Östersund

Likt en rå, vältrimmad och okonstlad naturkraft förädlar kraftvärmeverket i Lugnvik biobränsle från det jämtländska skogsbruket till både el och fjärrvärme. Grattis Jämtkraft till en hedersplats i tävlingen Sveriges vackraste värmeverk.

Västerbyverket, Götene

Det kanske inte är Sveriges vackraste värmeverk rent estetiskt, men ack så älskat och omtyckt av Göteneborna för den stora betydelse det har för industrin och privatpersoner i trakten. Grattis Västerbyverket och Götene Vatten & Värme till en hedersplats i tävlingen Sveriges vackraste värmeverk.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy