Alla ämnen
Karriär

Tusentals bin flyttar in till Jönköping Energi

Jönköping Energi har fått tillökning, närmare bestämt flera tusen bin. Nu har ett bi-samhälle flyttat in vid Kortebo pumpstation där de ska bo och jobba för en god närmiljö. Vi människor är beroende av att det finns tillräckligt många bin och andra pollinerare. Det ökar naturens förutsättningar att skapa nya resurser, att vara en god kraft helt enkelt.

Globalt sett är ungefär en tredjedel av den mat vi äter helt beroende av pollinerande insekter, och omkring 85 procent av pollineringen görs av honungsbin. Bin ger alltså inte bara honung utan gör livsviktiga insatser för vår överlevnad. Det är inte svårt att föreställa sig vad som skulle hända om bina inte fanns. Jönköping Energis bikupa som är placerad på Kortebo längs med Bankerydsvägen och ska bidra till att skapa goda förutsättningar för närmiljön.

– Det är i det lilla som man kan göra skillnad för att på sikt kunna nå något stort. För oss symboliserar kupan att hela vår verksamhet, som jobbar för ett hållbart Jönköping med omnejd, säger Linda Svensson, marknadskommunikatör på Jönköping Energi.

Bina kommer att finnas på plats under hela hösten och förhoppningsvis kommer de att leverera god och lokalproducerad honung. Något som personalen på Jönköping Energi kan njuta av när höstmörkret kommer.

Det finns cirka 270 olika arter av vilda bin i Sverige. Ungefär en tredjedel av dem finns upptagna på rödlistan, vilket innebär att dessa arter tydligt minskar i antal och riskerar att försvinna på sikt.

Mer information

Det finns cirka 270 olika arter av vilda bin i Sverige. Ungefär en tredjedel av dem finns upptagna på rödlistan, vilket innebär att dessa arter tydligt minskar i antal och riskerar att försvinna på sikt. Minskad tillgång till naturresurser hotar den biologiska mångfalden som i sin tur påverkar hela den globala marknaden. Bin bidrar därför till stark biologisk mångfald som behövs för att samhället ska fungera.

Läs mer om biodling på Sveriges Biodlares Riksförbund

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy