Alla ämnen
Biokraft

VEO levererar automation och elektrifiering till Vanda Energi

Ansvaret för elektrifieringen av Vanda Energis förnyade kraftverk har anförtrotts VEO, som genomför projektet som totalentreprenad.

Finländska energibolaget Vanda Energi har beslutat att under 2020-talet helt avstå från stenkol. Som ett led i denna förändring bygger energibolaget nu om en av sina pannor. Den olje-/gaspanna som Mårtendals kraftverks kombinerade el- och fjärrvärmeproduktionsanläggning tog i bruk år 1974 ska omvandlas till en biopanna som producerar energi genom förbränning av inhemskt biobränsle i form av flis, sågspån och restprodukter från fanerindustrin. När företaget i stället för gas och stenkol använder dessa biobränslen minskar kraftverkets koldioxidutsläpp med cirka 30 procent.

VEO har tidigare genomfört ett liknande projekt i Skövde.
VEO har tidigare genomfört ett liknande projekt i Skövde. VEO har tidigare genomfört ett liknande projekt i Skövde.

Tas i bruk 2019

I Mårtendals kraftverksprojekt ansvarar VEO för såväl dimensionering, planering och tillverkning av automation- och elanläggningar samt installering och driftsättning. Därtill erbjuder VEO användarutbildning åt slutkunden. Projektets sysselsättande verkan är ca 15 årsverken, varav hälften går till tillverkning av utrustningen och hälften till arbete på byggplatsen. Arbetet har inletts redan i slutet av 2017 och pågår fram till nästa år. Den nya biopannan tas i bruk år 2019.

Som automation- och elektrifieringsleverantör medverkar VEO i byggandet av biokraftverk både i Finland och utomlands. Hittills har VEO genomfört motsvarande helhetsleveranser till ett femtiotal biokraftverk i 15 olika länder.

– VEOs långa erfarenhet av totalleveranser av elektrifieringslösningar till kraftverk och djupgående kunnande i kraftproduktionsprocesser bidrog för sin del till att vi tog hem denna affär, berättar VEOs Key Account Manager Rami Luoma.

 

Om VEO

VEO är en internationell energiexpert som erbjuder automations- och elektrifieringslösningar för energiproduktion, -transmission, -distribution och -användning. Bolaget har sitt huvudkontor och sin fabrik i Vasa i Finland samt verksamhetsställen i Sverige, Norge och Storbritannien. Under 2017 uppgick VEO-koncernens omsättning till 88 miljoner euro, varav exportens andel är 70 procent. VEO-koncernen sysselsätter 450 personer.

 

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy