Alla ämnen
Pellets

Adven och Fuelwood ska bygga ny pelletsfabrik i Söderhamn

Pelletsproducenten Fuelwood ska i samarbete med Adven bygga en ny modulär pelletsanläggning i Söderhamn. Anläggningen kommer att vara mer kompakt och flexibel i jämförelse med traditionella anläggningar i samma slag och kommer att kunna tillverka 70 000 ton pellets per år.

Fuelwood är ett nytt svenskt bolag med lång erfarenhet av pelletsproduktion och teknik. Företaget ska nu implementera en ny modulär teknik i Sverige. Tekniken är baserad på en lösning som utvecklats av det tyska företaget Rematec. Fuelwood valde Adven som partner i uppbyggnaden och driften av den nya anläggningen i Söderhamn.

Illustration av Fuelwoods nya fabrik i Söderhamn.
Illustration av Fuelwoods nya fabrik i Söderhamn. Illustration av Fuelwoods nya fabrik i Söderhamn.

Lokala rester

Pellets kommer att tillverkas av rester från den lokala skogsindustrin och från sågverk. Adven ska bygga en pannanläggning på 3 MW, en tork med kapacitet att torka 8 ton per timme samt ett lagringssystem för bränsleförvaring. Den nya anläggningen kommer att tillverka 70 000 ton pellets per år.

Enligt Anders Mood, Fuelwoods representant, är anläggningen i Söderhamn bara början.

– Vi vill fortsätta expandera vår verksamhet i Sverige. Det är ännu för tidigt att säga exakt var, när och hur, men vi har satt upp mål.

Valde Adven

I valet av partner för energiförsörjning menar Anders Mood att Advens beslutsamhet när det gäller tekniska och affärsmässiga aspekter samt bolagets flexibilitet var avgörande.
– Adven är en stark spelare när det gäller energiproduktion och distribution i Norden och Baltikum, säger Mood. Vi valde Adven som partner eftersom de hade både investeringsförmåga och visade en djupare förståelse för våra produktionsprocesser. Det mynnade ut i en bra lösning där Adven även kommer att torka råmaterialet som behövs i produktionen.

Samarbete i Sverige och Estland

Projektet har drivits som ett gränsöverskridande samarbete mellan Adven Sverige och Adven Estland. Enligt Advens energilösningsexpert i Estland, Kevin Vaher, har Adven och Fuelwood förenats i miljömässiga värderingar.
– Vårt mål är att minska koldioxidavtrycket från Fuelwoods pelletsproduktion. Fuelwood kommer dessutom på ett effektivt sätt att använda rester från industrin och samtidigt minska transporterna av råmaterial, helt i linje med vad vi ser som hållbart företagande. Vi är väldigt glada att få vara en del av detta samt att med ny teknik kunna bidra till utvecklingen av pelletsmarknaden.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy