Alla ämnen
Biovärme

AKJ bygger ny barkpanna till sågverk på Åland

Ålands Skogsindustrier har anlitat AKJ Energiteknik för uppförande av ny pannlinje till sitt sågverk utanför Mariehamn. Just nu pågår mekaniskt montage.

Pågående arbete med den nya barkpannan till Ålands Skogsindustrier
Pågående arbete med den nya barkpannan till Ålands Skogsindustrier Pågående arbete med den nya barkpannan till Ålands Skogsindustrier

Kommer även att förse Godby tätort med fjärrvärme

Anläggningen kommer utöver att förse sågverket med värme även förse Godby tätort med fjärrvärme. Projektet utförs för att kunna öka sågverksproduktionen samt för att erbjuda fossilfri fjärrvärme. Förbränningsutrustningen anpassas för lågvärdiga fuktiga sågverksbränslen ~60%fukt och optimeras för att maximera årsverkningsgrad, rökgasåtervinning och minimera emissioner.

Leveransens omfattning

Leveransen omfattar bränslelager med stångmatare, förbränningsugn, hetvattenpanna, rökgasrening med elfilter, skorsten, rör, el och styrinstallationer. Den nya pannan utrustas dessutom med rökgaskondensering för att ta tillvara den latenta energin (ca 20-30% besparing) från rökgaserna som annars åker ut ur skorsten på många sågverk.

Om Ålands Skogsindustrier

Ålands Skogsindustrier Ab bildades genom en komplicerad sammanslagningsprocess, där de skogsindustriella verksamheterna som tidigare bedrivits i Ålands Skogsägarförbund, Ab Skogen och Carl Rundberg Ab sammanslogs till ett stort skogsindustribolag.

I processen bildades även de fristående bolagen Ålands Skogsägare Al. och (nya) Carl Rundberg Ab vars huvudsakliga syften är att förvalta övriga egendomar. I Önningeby kommer försäljningen att fortgå, där den enskilda kunden kan handla kvalitativt virke. Produktionen i sågen fortsätter som tidigare. I Godby fortsätter den administrativa verksamheten samt partiförsäljningen och produktionen vid Strömsängarna.

I  anläggningarna tas stocken till vara, stockarna blir till bräder, massaveden flisas och biprodukterna blir till bioenergi som värmer en stor mängd hushåll i Mariehamn och Godby.

Om AKJ Energiteknik

AKJ erbjuder kompletta systemlösningar för högeffektiv energiproduktion. Företaget erbjuder hållbara energilösningar som effektiviserat tusentals värmeanläggningar. Man arbetar i hela kedjan med rådgivning, projektledning, installation, service och underhåll och är specialiserade på att installera, optimera och effektivisera värmeanläggningar efter kundernas behov och energikällor. Kunderna är i första hand fastighetsägare, industrier och värmeverk.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy