Alla ämnen
Pris & Marknad

Baltpool har börjat sälja SBP-certifierat hållbart biobränsle

I takt med en ökad efterfrågan på hållbart biobränsle i Europa utökar International Biomass Exchange Baltpool sitt sortiment av produkter med hållbarhetscertifikat. Från och med mitten av maj kan medlemmar i Baltpool handla med biobränsle som uppfyller kraven på hållbarhet och omfattas av ett SBP-certifikat (Sustainable Biomass Program).

SBP-certifikatet, som bevisar hållbarheten för biobränslet, är välkänt och erkänt över hela världen, och det används också i stor utsträckning i Europa, särskilt i Skandinavien, där biobränsle omfattas av mycket höga hållbarhetskrav. SBP-certifikatet, utfärdat av ett ackrediterat organ, bekräftar att biobränslet erhålls från lagliga, hållbara källor och att produktionen uppfyller de fastställda kraven. Hittills har 371 SBP-certifikat utfärdats i 31 länder.

Handel med certifierat biobränsle

– För att möta våra kunders förväntningar erbjuder vi möjligheten att handla biobränsleprodukter med SBP-hållbarhetscertifikat på Baltpool. Detta certifikat är ett allt vanligare krav från köpare av biobränsle Certifikatet är fördelaktig för både köpare av biobränsle och säljare i Baltikum, säger Andrius Smaliukas, chef för International Biomass Exchange Baltpool.

Från och med mitten av maj kan medlemmar i Baltpool handla med biobränsle som uppfyller kraven på hållbarhet.
Från och med mitten av maj kan medlemmar i Baltpool handla med biobränsle som uppfyller kraven på hållbarhet. Från och med mitten av maj kan medlemmar i Baltpool handla med biobränsle som uppfyller kraven på hållbarhet.

Öppnar marknad

– Ett centralt mål för SBP är att underlätta internationell handeln med biobränsle i form av till exempel pellets eller flis. Möjligheten att handla biobränsle med ett SBP-certifikat på Baltpool-börsen öppnar ytterligare en väg till marknaden för våra innehavare av certifikat, som över tiden kommer att gynna dem, säger Carsten Huljus, vd för SBP.

Förutom certifierat biobränsle säljer Balpool Biomass Exchange också biobränsleprodukter med FSC (Forest Stewardship Council) och ENplus-certifikat.

Fler nya produkter

Tidigare i år har Baltpool meddelat fler nyheter. Handelsplatsen kompletterades med en ny produkt, återvunnet trä även kallat returträ. I mars startade Baltpool handel med biobränsle för transport med fartyg redovisat enligt Incoterms definitioner FOB och CIF. Detta har skapat gynnsamma förutsättningar för biomassaproducenter och säljare att öka volymen och geografin på sina produkter på internationella marknader, och köpare från de skandinaviska länderna har ännu fler möjligheter att köpa hållbara biobränslen från Östersjöregionen. Följande produkter säljs på handelsplattformen för biobränsle: flis, träpellets, begagnat trä, bränsletorv, lignin. Under 2020 såldes 5,5 TWh biobränsle på börsen och 5629 transaktioner slutfördes, vars totala belopp uppgick till 54,9 miljoner euro. EUR.

 

 

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy