Alla ämnen
Teknik & Utrustning

BASF investerar 20 MEUR i ny metod att återvinna tidigare ej återvinningsbar plast

BASF investerar cirka 20 miljoner euro i företaget Quantafuel. Tillsammans ska företagen vidareutveckla teknologi för kemisk återvinning, så att plasttyper som nu behöver brännas istället ska kunna återvinnas.

BASF har 122.000 anställda och omsatte runt €63 miljarder under 2018
BASF har 122.000 anställda och omsatte runt €63 miljarder under 2018 BASF har 122.000 anställda och omsatte runt €63 miljarder under 2018

Plasttyper som består av flera olika plastmaterial och plast från livsmedelsprodukter skickas idag till förbränningsanläggningar eller deponier eftersom de hittills inte kunnat återvinnas. Detta är nu på väg att förändras. I ett nytt samarbete mellan BASF och Quantafuel i Skive, Danmark ska Quantafuels teknologi för kemisk återvinning vidareutvecklas och spridas till resten av världen.

– Investeringen i Quantafuel och den planerade anläggningen i Danmark är ett viktigt steg för att sprida kunskap om kemisk återvinning, säkerställa en cirkulär modell för plaståtervinning och möjliggöra för företag runt om i världen att uppnå deras hållbarhetsmål. Slutprodukten för den återvinningsprocess som utvecklas i anläggningen i Skive är en olja som ska kunna ingå i nyproduktion, säger Mark Meier, vd för BASF Nordic/Baltic.

– Samtidigt är samarbetet viktigt för oss på BASF eftersom Quantafuel har stor kompetens och förståelse för tekniska utmaningar inom avancerade återvinningsmetoder. Tillsammans kommer vi att skapa värdefull erfarenhet från fabriken i Skive och kunna bidra till att säkerställa en cirkulär process för plast.

Om Quantafuel

Quantafuel är ett norskt teknik- och energiföretag som fokuserar på att hitta lösningar på ohållbar användning av jordens resurser. Quantafuel kommer att öppna en pyrolys- och reningsanläggning i Skive på Jylland i slutet av 2020. Anläggningen kommer kunna bearbeta 16 000 ton avfallsplast per år, som omvandlas till olja som kan användas i nyproduktion.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy